210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Květilka a vrtalka zničí cibuli během pár dní

Všechny články
onion-1565604_1920

Cibule z vlastní zahrádky chutná nejlíp, to ví každý, kdo takovou cibuli někdy ochutnal. Jenže, někdy to není s jejím pěstováním úplně snadné, v posledních letech ji stále častěji napadají larvy dvou nenápadných much – květilky cibulové a pórové.

Jak škodí?

Proč se mi kroutí nať cibule? A proč polehává, vadne a zahnívá? To, co na první pohled může vypadat jako plíseň nebo napadení háďátkem, bývá často příznak napadení cibule květilkou cibulovou, mouchou podobnou mouše domácí. Přesněji, jejími larvami, které se zavrtávají do listů, kterými se živí. Často rostlinu infikují parazitickými bakteriemi, způsobujícími měkkou hnilobu – cibule postupně chřadne až uhyne.

Květilka má v průběhu sezóny až tři generace, nejvíce škodí hned ta první – v květnu a červnu, kdy se z vajíček nakladených na krček cibule nebo do půdy v okolí cibule líhnou první larvy. Larvy jsou poměrně žravé, mohou zničit i více rostlin na záhonu, hlavně pokud cibule, na kterého hodovaly, uhynula dříve, než se zcela vyvinuly. V nejhorším případě jedna larva poškodí až 20 rostlin.

Napadení vrtalkou pórovou vypadá v konečném důsledku téměř stejně. Vrtalka má ráda všechny cibuloviny – česnek, pór, cibuli, ale také tulipán či narcis. Čerstvě napadenou rostlinu poznáte celkem snadno, na listech jsou malé „perličky“ v řadě za sebou, jak vrtalka kladla vajíčka do řádku. Později se začnou deformovat listy a rostlina chřadne.      

Jak se bránit?

Když se začne kroutit a polehávat nať, je už většinou pozdě, cibule je z valné většiny „na odpis“. Začněte s ochranou hned při výsadbě sazečky – zakryjte záhon s cibulí, pórem či česnekem  netkanou textilií. Textilii použijte nejlépe ihned po výsadbě, sezóna květilky i vrtalky začíná přibližně v době, kdy kvetou smetánky (pampelišky). Je vhodné ji na záhonech nechat až do začátku června, kdy první generace obou much končí. Nezapomeňte ji na okrajích přihrnout zeminou, aby vrtalky (květilky) neměly šance se na záhon dostat a naklást vajíčka.

Chránit cibuloviny před larvami much není zkrátka složité. Jen je třeba začít včas. Nejlépe hned při výsadbě.

Sdílet: