210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Křehká krása zvonků sluší každé zahradě

Všechny články
zvonky v zahradě Campanula Persicifolia

Do zahrad si zvonky našly cestu ve středověku, kdy se původní planě rostoucí druhy začaly pěstovat jako kulturní rostliny, později pak prošly bouřlivým vývojem, na jehož konci jsou ty nejkrásnější zahradní kultivary. V Česku jsou zvonky oblíbené od nepaměti – jejich nenáročnost, bohaté kvetení, u některých druhů až do září, a schopnost přizpůsobit se každému prostředí z nich dělá ideální okrasné květiny i v současnosti.

V přírodě je zvonků na 800 druhů, zahradních kultivarů je pak nepočítaně. Nízké druhy najdou uplatnění na skalkách a zídkách, vyšší zvonky využijete v trvalkových záhonech a rabatech, chybu neuděláte, když je vysadíte v kombinaci s růžemi. Zvonky ocení i užitečný opylující hmyz – včely, čmeláci i motýli budou doma v každé zahradě, kde jsou doma i zvonky.

Náročnost pěstování zvonků? Na vhodném stanovišti většinou netrpí žádnými chorobami, ani škůdci, pouze dejte pozor na plže – ti dovedou především mladé sazenice zlikvidovat během několika hodin. Zvonky nejsou náročné ani na půdu, vystačí si s běžnou zahradní zeminou. Pokud jim ale dopřejete dobře vyzrálý kompost, budou samozřejmě rády. Po odkvětu zvonky seřízněte, často vykvetou ve stejném roce ještě jednou. 

Oblíbené druhy zahradních zvonků

Zvonek dalmatský
Zvonek dalmatský

Zvonek dalmatský

Jak už jméno napovídá, tento bohatě kvetoucí a nízký druh pochází z jižních oblastí Evropy. Stejně jako tam, i u nás potřebuje hodně slunce, v polostínu pokvete mnohem méně. Dalmatské zvonky potřebují propustnou půdu, v období delší sucha jim dopřejte zálivku. Výsadba? Ideálně na skalky, suché zídky nebo obruby cestiček či záhonů, a to 9-12 sazenic na metr čtvereční, zvonky brzy vytvoří bohatě kvetoucí polštáře. Hodí se i do nádob. Náš tip? Ostříhejte odkvetlé květy, koncem léta vykvetou znovu.

Campanula poscharskyana
Campanula poscharskyana

Zvonek Poscharkův

Tyto oblíbené nízké zvonky doporučujeme především do skalek a suchých zídek, úspěšně je ale můžete pěstovat i v nádobách. Lze použít i jako podsadba dřevin, Když jim dopřejete dostatek slunce, budou dělat radost i jako podsadba pod stromy. Nároky na pěstování má Zvonek Poscharkův stejné jako Zvonek dalmatský, liší se v jediném –na rozdíl od něj prakticky nesnese sucho. Ideální hustota výsadby je 12 sazenic na metr čtvereční.

campanula persicifolia_zvonek broskvolistý
campanula persicifolia_zvonek broskvolistý

Zvonek broskvolistý

Z vyšších zvonků patří k nejpěstovanějším, oblíbený je především do trvalkových záhonů, kde se skvěle doplňuje s orlíčky, kosatci nebo pivoňkami. I v případě zvonku broskvolistého doporučujeme hustotu výsadby 9-12 rostlin na metr čtvereční. Vysazujeme na slunce až polostín, vždy ale dopřejte rostlinám vlhčí půdu. Po odkvětu zvonky ostříhejte, odvděčí se dalším kvetením koncem léta. Pozor, tento druh zvonku se rád množí samovýsevem, je možné, že se postupně rozšíří po celé zahradě.

Campanula latifolia
Campanula latifolia

Zvonek širokolistý

Přírodně koncipované a lesní zahrady jsou vhodným místem pro pěstování zvonku širokolistého. Má rád polostín i mírný stín, vysaďte jej s kapradinami, udatnami, čechravami nebo hostami a celek bude působit velmi přirozeným dojem. Na čtvereční metr doporučujeme 12-16 sazenic. Zvonek širokolistý na slunci? Ano lze, ale potřebuje dobře odvodněnou mírně vlhkou půdu, přemokření vysloveně nesnáší. V létě při velkém suchu zatahuje, na jaře znovu obrazí.

Campanula glomerata ´Acaulis´ (2)
Campanula glomerata ´Acaulis´ (2)

Zvonek klubkatý

Tento druh zvonku vytváří husté kobercové porosty, z nichž rostou stonky s květy, vysoké podle kultivaru 30-60 cm.  Zvonek klubkatý je vhodný hlavně do trvalkových záhonů a rabátek, vždy doporučujeme vysazovat více rostlin, na metr čtvereční doporučujeme 9-12 rostlin. Zvonek klubkatý upřednostňuje plné slunce, dobře ale snáší i polostín. Co ale nesnese, je přemokření, nebo naopak příliš suchá půda. Náš tip: Po odkvětu zvonky ostříhejte  - je možné, že na podzim vykvetou ještě jednou. Zvonek klubkatý je vhodný k řezu, ve váze vydrží poměrně dlouho.

zvonek karpatský
zvonek karpatský

Zvonek karpatský

Vytváří nízké polštáře, nejlépe mu bude na skalce, zvýrazní také okraje záhonů i cestiček. Sluší mu též kombinace s růžemi (v jejich popředí), ochotně roste i v nádobách na terase či balkónu. Podobně jako u ostatních zvonů, i tady doporučujeme vysadit 12 rostlin na metr čtvereční. Zvonek karpatský potřebuje dostatek slunce a přiměřenou vláhu. Náš tip: Po odkvětu rostliny seřízněte, budou kompaktnější a je možné, že ve stejném roce ještě jednou vykvetou.

zvonek lžičkolistý_campanula cochleariifolia
zvonek lžičkolistý_campanula cochleariifolia

Zvonek lžičkolistý

Odolný a nenáročný druh zakrslého zvonku v době kvetení od června do srpna nabízí ohromující podívanou. Vytrvale kvete díky postupnému nakvétání. Ve fázi vrcholného kvetení je trs doslova obalen květy. Rychle se rozrůstá a šíří pomocí podzemních výběžků. Pochází z horských oblastí kde se objevuje i v několikatisícových nadmořských výškách ve spárách vápencových skal, proto mu vyhovují vápenaté půdy a dostatečně osluněná stanoviště. Bez problémů poroste na skalkách i kamenných korytech. Při výsadbě na okraje smíšených trvalkových záhonů je třeba dbát důraz na důkladnou drenáž a dobrý odtok vody přidáním písku nebo jemného štěrku. Doporučujeme sázet 9 rostlin na m² .

Sdílet: