210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.

Královny stínu a nejbarevnější trvalky. Bohyšky a dlužichy patří do každé zahrady

Všechny články
Hosta

Zastíněná místa pod stromy, záhony s toulavým stínem, okolí jezírka, vlhké části zahrady, kde jiné rostliny příliš neprospívají – to vše jsou lokality, kam s klidným srdcem doporučíme dvě z nejkrásnějších trvalek okrasných listem. Dlužichy a bohyšky se vám odvděčí atraktivním vzhledem po mnoho let.

Dlužichy patří k nejbarevnějším trvalkám našich zahrad

Ve své domovině na americkém kontinentu obývají rozlehlé prérie, horské louky i suťové svahy, v našich podmínkách se zabydlely na místech, kde mají slunce, ale ne přímý úpal. Společné mají tam i tady jedno – dlužichy (heuchery) zaujmou na první pohled celoročně výrazně zbarvenými listy.

Výběr vyšlechtěných kultivarů je široký, stejně široká je i paleta barev, kterými vytrvalé dlužichy ozdobí zahradu – purpurová, zlatá, zářivě žlutozelená, oranžová, žíhaná… je jen na vás, co vyberete. Všechny dlužichy jsou odolné a nenáročné trvalky, které nepotřebují takřka žádnou péči.

Čím dlužichám uděláte dobře – vysaďte je do kypré půdy bohaté na humus, v takové budou atraktivní nejen listem, ale také květy. Dostojí tak svému označení „nejbarevnější trvalky tuzemských zahrad“ na 100 %. V době vegetace dlužichám dopřejte dostatek závlahy, v suchém prostředí neprospívají a chřadnou.

Proč dlužichy pěstovat?

  • Jsou atraktivní i dlouho v zimě – heuchery na zimu nezatahují, ale zůstávají olistěné celou zimu. Na jaře pouze odstraňte zimou poničené listy, dlužichy rychle a bohatě obrazí.
  • Dobře snášejí polostín – jako půdokryvná trvalka atraktivní listem (i květem) tak zakryjí nevzhledná místa v zahradě. Pod stromy, na místech zastíněných budovami apod.
  • Kvetou dlouho do podzimu – podle kultivaru se z jejich květenství budete těšit od července do konce října. Květy navíc dlouho vydrží ve váze. Většina kultivarů také ochotně vykvete podruhé, když je po odkvětu seříznete.

 

Bohyšky jsou v zahradě královnami stinných míst

Bohyšky (hosty, dříve také funkie) jsou stejně jako dlužichy trvalky okrasné především listy. A stejně jako dlužichám se i jim nejlépe daří v polostínu či tzv. toulavém stínu. Můžete je ale úspěšně pěstovat i na slunci, v tom případě budou ale vyžadovat pravidelnou zálivku. Malá pomůcka – slunci nejlépe odolávají kultivary s šedomodrými listy.

Oproti dlužichám hosty na zimu zatahují, nové listy se začínají vyvíjet od konce dubna a v květnu – i proto doporučujeme kombinovat bohyšky s jarními cibulovinami, které mají podobné nároky na půdu a umístění.

Nač dát při pěstováním bohyšek pozor? V deštivých obdobích mohou trpět na slimáky, kterým velké plochy listů dopřejí opravdu pastvu.

Proč bohyšky pěstovat?

  • Jen málo trvalek oživí zastíněná místa tak jako bohyšky – přitom jsou zcela nenáročné na péči, pouze v dlouhých obdobích sucha uvítají zálivku. 
  • Nedají šanci plevelu – hosty jsou oblíbené také jako půdokryvné trvalky. Vysaďte je tak, aby se jednotlivé trsy lehce přerůstaly, na plevel nezbude žádné místo.

 

Sdílet: