210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Jak vyzrát na slimáky

Všechny články
slimák

Slimáci, správně plzáci španělští. Pohroma pro naše zahrady. Jak na ně? Ideálně kombinujte aktivní likvidaci a vysazení rostlin, které jim nechutnají.

Obsah článku:

  • Životní cyklus slimáka
  • Rostliny, které slimáci milují
  • Rostliny, kterým se slimáci vyhýbají
  • Tipy, jak na slimáky
  • Sesbírané (nejen babské) rady

Životní cyklus

Nejčastěji se u nás vyskytuje plzák španělský, který pochází z Pyrenejského poloostrova. V našich klimatických podmínkách klade vajíčka 1× za rok od poloviny srpna do konce září, někdy i později. Mláďata se při příznivých teplotách líhnou už za měsíc. Při mírné zimě dokáží dobře přezimovat, stejně jako nakladená vajíčka, z nichž se mladí plzáci líhnout brzy zjara.

V květnu a červnu útočí v plné síle na naši zahradu. V oblibě mají mladé výhonky a hladoví jsou až do podzimu. 

Rostliny, které milují?

  • Milují mladé, šťavnaté rostliny, ať už jsou to sazenice zeleniny, letničky nebo trvalky. Mladou sadbu předpěstujte doma nebo ve skleníku a vysaďte vzrostlejší rostlinky.
  • Chutná jim obzvlášť krásnoočko, aksamitník (starší sazenice už jim tolik nejedou), bohyška, hortenzie latnatá, šalvěj.

 

Rostliny, kterým se slimáci vyhýbyjí?

 I přesto, že vyjmenované rostliny patří na seznam u slimáků neoblíbených, může se stát, že si na mladých rostlinách pochutnají. 

 

měděná páska proti slimákům
měděná páska proti slimákům

Měděná páska je vhodným řešením pro rostliny pěstované v nádobách nebo vyvýšených záhonech. Slimáky odradí díky tomu, že jim dává mírné elektrické šoky.

granule proti slimákům
granule proti slimákům

Vyzkoušejte granule proti slimákům, ale dávejte pozor na jejich složení, aby byly bezpečné pro ostatní zvířata. Granule by tedy měly být také vhodné pro použití v ekologickém zemědělství.

Sesbírané rady:

  • Pečlivě je sbírejte a likvidujte, nejlépe v brzkých ranních nebo pozdějších večerních hodinách, v chladnější a deštivém počasí i během dne.
  • Prohlížejte místa, kde se rádi schovávají (hromady s prkny, plechy, kameny, vlhká stinná místa, komposty, hromádky s posekanou travou apod.).
  • Nastražte pasti – položte na stinná místa dřevěné desky (plzáci se pod nimi drží), hromádky z listů zeleniny, ovoce (zbytky melounů), pivo nebo kvásek (droždí smíchané s vodou). Návnadu můžete dát do nádob zapuštěných do země.
  • Kolem rostlin, které chcete chránit, vytvořte bariéru z drsného povrchu – pilin, písku, popela, kávové sedliny, jehličí, slámy (jakmile materiál navlhne, už neplní svou funkci). Trvalejší materiály jsou vaječné skořápky, skořápky vlašských ořechů.
  • Vyrobte česnekový výluh jako postřik nebo kapraďový zákvas, který nalijte kolem rostlin. Po dešti opakujte.
  • Zeleninové záhony chraňte obrubou z aromatických bylin (kopr, šalvěj, levandule, kostival, pelyněk, tymián, pažitka, fenykl).
  • Uzpůsobte zahradu, aby byla přívětivá pro přirozené nepřátelé z živočišné říše – ježek, žáby, slepýš, ještěrka, užovka.
  • Pořiďte si kachny – indické běžce. Spořádají až 1 kg plzáků denně.
  • Vyzkoušejte parazitické hlístice.
  • Rostliny v průběhu sezóny nestříhejte, není-li to potřeba. Šalvěj sice podruhé nevykvete, ale pokud ji ostříháte, plzáci si pochutnají na čerstvých lístcích.

 

Sdílet: