210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Jak připravit růže na zimu?

Všechny články
růže

Celé jaro vám dělaly radost, byly téměř bez starostí, takže je na čase těmto kráskám věnovat trochu pozornosti a připravit je na chladné období, aby zas na jaře mohly pučet.

Před zimou, nejlépe v půlce října nebo v listopadu, odstaňte všechny suché květy a listy. Zkontrolujte, zda jsou listy zdravé. Pokud jsou napadené černou skvrnitostí, tak je potřeba všechny napadené listy otrhat a posbírat je i ze země. Neházejte je do kompostu. Černou skvrnitost poznáte tak, že jsou listy flekaté (od hnědé až po černou).


Další úkony, které byste neměli vynechat:

1. Odstřihněte suché a nemocné výhony.
2. Šípky vzniklé po odkvětu ubírají růžím sílu a živiny, takže je odstraňte klidně už v průběhu léta/podzimu.
3. Hluboké ořezávání růží ponechte na jaro, aby byly na zimu odolnější.
4. Pokud růže ještě kvete, tak květenství můžete ustříhnout a usušit do suché vazby.

V neposlední řadě je nutné přihrnout kolem růže kompost nebo alespoň hlínu. Kolem růže, v oblasti kořenového krčku, nahrňte asi 20 cm vysokou vrstvu kompostu. Kořenový krček nesmí zůstat odkrytý a přístupný mrazu. Dodáte tak růži živiny a zároveň ji ochráníte proti mrazu. Růže můžete ještě navíc přikrýt chvojím. Kompostem se nepřihrnují půdokryvné růže ve skupinové výsadbě a také botanické a sadové odrůdy. Vhodné je také mulčování – můžete vytvořit vrstvu ze slámy nebo listí, případně kupované mulče.

Stromkové a roubované růže také vyžadují před zimou péči. Jejich kmen i korunu omotejte pytlovinou z juty. Rozhodně nepoužívejte neprodyšný materiál, jako je igelit. Pnoucí růže pořádně upevněte provazem k opoře, aby byly odolné v případě, že napadne těžký mokrý sníh. Můžete je také obalit pytlovinou nebo chvojím.

Na podzim se mohou vysadit růže nové. Více o tom, jak růže zasadit a následně o ně pečovat si přečtete v našem dalším článku zde.

 

Sdílet: