210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Jak pomoci hmyzu?

Všechny články
IMG_9230

V České republice existuje 450 druhů včel, po celém světě téměř 10.000. Pouze jedna z nich, o které všichni píší a mluví, je včela medonosná. Mediální hvězda, která zastiňuje své kolegyně včely samotářky a veškerou pozornost strhává na sebe.

Jaký je největší rozdíl mezi včelou medonosnou a včelou samotářkou? Vizuálně je od sebe totiž laik nerozezná.

Je v tom, co a jak opylují!

·         Každý druh včely samotářky má svou kytku, čeleď nebo několik čeledí a ví, kdy se tato rostlina chystá kvést. Probudí se, vyleze ven, opylí ji a opět se vrátí do své chodbičky pod zemí na dalších 10 měsíců. Nežije v tak velkém společenství jako včely medonosné, nemá sofistikované rozdělení práce. Zná pouze své květiny a bez nich nemůže existovat.

·         Zatímco včela medonosná je generalista, nevybíravá. Zároveň má skvěle rozdělené funkce v rámci roje. Včely, které vynikají orientačními schopnostmi se vypraví objevit zdroj potravy, informují o tom své kolegyně, které k němu pak celý den neúnavně létají.

·         Včely medonosné nekonkurují včelám samotářkám, protože v přírodě je to vše skvěle poskládané. Problémem je člověk a jeho zásah do přírodní diverzity.

 

V poslední době se píše o vymírání hmyzu, nemáme na čelním skle auta skoro žádné mušky! To je ale dané změnou sklonu skla z důvodu aerodynamiky.

Pokles hmyzu se dá jen velmi těžko spočítat, protože na přesný výzkum neexistuje metodika. Podle Dalibora Titěry, významného odborníka z Výzkumného včelařského ústavu, lze srovnat počet hmyzu nyní a dříve velmi obtížně. Problémem v přírodě není množství hmyzu, ale jeho klesající rozmanitost

Jak pomoci diverzitě hmyzu?

Jednoduše. Různorodostí výsadby. Vysaďme všude kde to lze rostliny, které kvetou od jara do podzimu a poskytují včelám a dalšímu hmyzu pyl. Protože pyl je nenahraditelná bílkovina. Bez pylu nebude hmyz.  Na každý roh parkoviště, v ulicích měst, v parcích a zahradách vysaďte různé druhy medonosných rostlin. Nesekejte trávníky a loučky najednou, sečte mozaikově, kdy na malé ploše pokosíte nejprve první půlku a po zhruba měsíci druhou. Tento proces je totiž důležitý pro zachování vývoje nedospělých stádií hmyzích opylovačů. Hmyz má neuvěřitelnou schopnost reprodukce a je ho tolik, kolik má potravy.

Pusťme se do toho společně, ať už máte zahrádku, balkon nebo terasu. Každý může přispět malým dílem a užít si nejen bzučících opylovačů, ale také krásných květin po celou sezónu.

Za podnětný rozhovor a podklady k článku děkujeme panu Ing. Daliboru Titěrovi, CSc. z Výzkumného včelařského ústavu v Máslovicích.

 

Sdílet: