10.000+ druhů skladem
balení rostlin
V antice byly známé jako „božské květiny“, v tuzemsku se jim odedávna říká čínské karafiáty, studentské karafiáty, strakáček, slzičky paní Marie, študák… to podle toho, který druh v zahradě máte. Srpen a září jsou nejlepšími měsíci pro jejich výsadbu.
V tuzemsku má pěstování hvozdíků dlouhou tradici – stačí zmínit „klatovské karafiáty“, které jsou proslavené po celé Evropě. Sněhurka, Perla Šumavy, Mahulena, Krásná Moravanka… to je jen několik z mnoha kultivarů, které dobyly evropské zahrady.
Vaši zahradu, balkon či terasu ale ozdobí kterýkoli z téměř 27 000 kultivarů – krásnými květy a opojnou vůní okouzlí všechny. V našem zahradnictví hvozdíky do konce srpna pořídíte za akční cenu.
Jak vybrat hvozdíky do zahrady?
Letnička, dvouletka, trvalka. Mezi hvozdíky najdete zástupce všech tří skupin, společné mají jedno – voňavé květy s typickým pětičetným dělením, kořenitá vůně a nenáročné pěstování – jediné, co hvozdíky potřebují, jsou dostatečně osluněné stanoviště a nezamokřená půda s dostatkem vápníku.
Na choroby a škůdce hvozdíky netrpí, pouze v dlouhotrvajícím vlhkém počasí mohou být napadány padlím nebo plísní šedou.
Hvozdíky podle stanoviště v zahradě
- Nízké druhy hvozdíků, například hvozdík kropenatý či hvozdík péřitý, jsou oblíbenými mezi skalkaři, kromě skalek se hodí pro osázení obrub, teras či zelených střech. K řezu se, už pro svoji výšku, příliš nehodí, na zahradě ale vydrží kvést celé léto. Velká část druhů této skupiny patří mezi mrazuvzdorné trvalky.
- Při výsadbě do záhonů zvolte některý z vyšších druhů – hvozdík bradatý patří k nejoblíbenějším, a to především díky výraznému vzhledu. Hvozdík bradatý se vysazuje v srpnu a září, na stanovišti díky samovýsevům zůstává často trvale.
Vyšší druhy hvozdíků se výborně hodí k řezu, ve váze vydrží až dva týdny, celou tu dobu přitom nádherně a intenzivně voní.
Věděli jste, že květy karafiátů využijete i v kuchyni?
Obecně platí, že čím méně šlechtěný kultivar, tím jednodušší je také jeho cesta do kuchyně – plnokvěté a hybridní druhy se do receptů příliš nehodí. Okvětní plátky, čerstvé i sušené, příjemně (po hřebíčku) provoní zeleninové saláty, slaná jídla a ozdobíte jimi ovocné koláče, slouží také pro výrobu domácích ochucených cukrů, bylinkových octů či olejů.
Květy hvozdíku dodají chuť také domácím vínům a sirupům, tady ale pozor, aby výsledek neměl nahořklý nádech, odstraňte z květu tuhý kalich, tedy spodní bílou (a hořkou) část.
Hvozdík a domácí kosmetika? Výborný je do domácí pleťové vody
Z karafiátů snadno připravíte například jemnou pleťovou vodu vhodnou pro všechny typy pleti. Stačí dvě hrsti okvětních lístků a čtvrt litru vody. Vodu přiveďte k varu, vhoďte květy a nechte je půl hodiny louhovat. Po přecezení získáte voňavou a šetrnou pleťovou vodu.
Hvozdík vousatý 'Barbarini Formula Mix'
Dianthus barbatus 'Barbarini Formula Mix'