210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.

Hvozdíky – květiny bohů vysaďte v srpnu

Všechny články
Hvozdík

V antice byly známé jako „božské květiny“, v tuzemsku se jim odedávna říká čínské karafiáty, studentské karafiáty, strakáček, slzičky paní Marie, študák… to podle toho, který druh v zahradě máte. Srpen a září jsou nejlepšími měsíci pro jejich výsadbu.

V tuzemsku má pěstování hvozdíků dlouhou tradici – stačí zmínit „klatovské karafiáty“, které jsou proslavené po celé Evropě. Sněhurka, Perla Šumavy, Mahulena, Krásná Moravanka… to je jen několik z mnoha kultivarů, které dobyly evropské zahrady.

Vaši zahradu, balkon či terasu ale ozdobí kterýkoli z téměř 27 000 kultivarů – krásnými květy a opojnou vůní okouzlí všechny. V našem zahradnictví hvozdíky do konce srpna pořídíte za akční cenu.

Jak vybrat hvozdíky do zahrady?

Letnička, dvouletka, trvalka. Mezi hvozdíky najdete zástupce všech tří skupin, společné mají jedno – voňavé květy s typickým pětičetným dělením, kořenitá vůně  a nenáročné pěstování – jediné, co hvozdíky potřebují, jsou dostatečně osluněné stanoviště a nezamokřená půda s dostatkem vápníku.

Na choroby a škůdce hvozdíky netrpí, pouze v dlouhotrvajícím vlhkém počasí mohou být napadány padlím nebo plísní šedou.

Hvozdíky podle stanoviště v zahradě

  • Nízké druhy hvozdíků, například hvozdík kropenatý či hvozdík péřitý, jsou oblíbenými mezi skalkaři, kromě skalek se hodí pro osázení obrub, teras či zelených střech. K řezu se, už pro svoji výšku, příliš nehodí, na zahradě ale vydrží kvést celé léto. Velká část druhů této skupiny patří mezi mrazuvzdorné trvalky.

  • Při výsadbě do záhonů zvolte některý z vyšších druhů – hvozdík bradatý patří k nejoblíbenějším, a to především díky výraznému vzhledu. Hvozdík bradatý se vysazuje v srpnu a září, na stanovišti díky samovýsevům zůstává často trvale.

Vyšší druhy hvozdíků se výborně hodí k řezu, ve váze vydrží až dva týdny, celou tu dobu přitom nádherně a intenzivně voní.

Věděli jste, že květy karafiátů využijete i v kuchyni?

Obecně platí, že čím méně šlechtěný kultivar, tím jednodušší je také jeho cesta do kuchyně – plnokvěté a hybridní druhy se do receptů příliš nehodí. Okvětní plátky, čerstvé i sušené, příjemně (po hřebíčku) provoní zeleninové saláty, slaná jídla a ozdobíte jimi ovocné koláče, slouží také pro výrobu domácích ochucených cukrů, bylinkových octů či olejů.

Květy hvozdíku dodají chuť také domácím vínům a sirupům, tady ale pozor, aby výsledek neměl nahořklý nádech, odstraňte z květu tuhý kalich, tedy spodní bílou (a hořkou) část.

Hvozdík a domácí kosmetika? Výborný je do domácí pleťové vody

Z karafiátů snadno připravíte například jemnou pleťovou vodu vhodnou pro všechny typy pleti. Stačí dvě hrsti okvětních lístků a čtvrt litru vody. Vodu přiveďte k varu, vhoďte květy a nechte je půl hodiny louhovat. Po přecezení získáte voňavou a šetrnou pleťovou vodu.

Sdílet: