210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Hmyzí hotel ve vaší zahradě. Postavte také jeden!

Všechny články
zahradnice s hmyzím domečkem

Za poslední desetiletí se české zahrady výrazně změnily. Řada zahradníků koncipuje okrasnou část své zahrady spíše do přírodního stylu, ustupují velké plochy neekologických a neekonomických anglických trávníků a v zahradách se objevují i přírodní prvky. Zahrádkáři začínají s výsevem rozkvetlé louky, výsadbou keřů pro včely a motýly i stavbami hmyzích hotelů pro včely samotářky, slunéčka sedmitečná nebo čmeláky.

Na loukách ubývají přirozené skrýše pro hmyz

Zemědělské a průmyslové plochy zabraly v mnohých oblastech teritoria, kde se dříve proháněl, krmil a schovával hmyz. Motýlům, čmelákům, včelám samotářkám i pestřenkám tak ubývá životní prostor. Každý rok dokonce zmizí 2,5 % z celkového objemu hmyzu. Pokud by úbytek hmyzu pokračoval stejnou rychlostí, vyhyne přibližně do 100 let. Jeho život nepodporuje ani intenzivní zemědělství, užívání pesticidů a výrazné klimatické změny. Snad nejvíce problémů způsobují motýlům a nočním můrám. Hmyz je přitom nedílnou součástí potravního řetězce mnoha zvířat, na jehož konci je i člověk. Jeho vyhynutí by tedy mělo obrovské dopady na celý ekosystém naší planety a ovlivnilo by nás všechny. Kdyby každý přiložil ochrannou ruku k dílu a na své zahradě vybudoval hmyzí hotel či jinou schovávačku pro hmyz, dokázali bychom tuto situaci snadno zvrátit.

Pomoc hmyzu je až překvapivě snadná

Hmyz na vaší zahradě můžete podpořit každodenními drobnými rozhodnutími, která pro vás nejsou zcela zásadní, ale pro život hmyzu extrémně důležitá. Hmyz ocení, když z vaší kůlny nadobro zmizí insekticidy a herbicidy. Přirozený život motýlů, včelek i slunéček sedmitečných podpoříte, když necháte na zahradě kousek neupraveného místa, které budete sekat jenom dvakrát ročně. Vysejete-li na něj navíc rozkvetlou louku, zajistíte hmyzu i druhově pestrou pastvu. 

Velkou pomocí pro hmyz jsou i okrasné medonosné rostliny. K nim patří například mateřídouška, levandule, třapatka nebo měsíček lékařský. Pro motýly vřele doporučujeme Komuli Davidovu, tzv. motýlí keř, který přiláká pestrobarevné motýly z celého okolí. 

Domov a skrýš pro hmyz

Pokud chcete hmyz na vaší zahradě i v širokém okolí podpořit, můžete pro něj připravit speciální hmyzí hotel. Domeček hmyzího hotelu se dá v různých velikostech koupit od řady výrobců, ovšem jeho výroba je tak snadná, že ji bez problémů zvládnete sami doma. Výroba hmyzího hotelu je navíc skvělá aktivita pro děti na sobotní odpoledne.

Hmyzí hotel poskytne domov řadě včel samotářek, čmeláků, motýlů a brouků. Najdou v něm ochranu před deštěm a zimou i místo, kam mohou naklást vajíčka. 

Vyrobte si hmyzí hotel sami

Hmyzí hotel vypadá jako malý domeček pro panenky. Může být i jednopodlažní, ale zpravidla se setkáte s variantami o více patrech a více pokojíčcích. Do jednotlivých částí či pater se umisťují nejrůznější materiály:

  • navrtaná polínka tvrdého dřeva
  • bambus
  • sláma
  • suchá tráva
  • mech, rákosy
  • děravé cihly
  • šišky nejrůznějších stromů

Základní konstrukci vybudujete z desky staršího nábytku, překližky nebo starých prken na půdě. Můžete využít cokoli, co už dosloužilo. Jednotlivé desky nařežte tak, abyste z nich vytvořili zamýšlenou základní konstrukci domečku se střechou. Poté vytvořte patra a komůrky uvnitř domu. 

Jednotlivá patra a místnosti vyplňte uvedenými materiály. Materiál do nich dávejte poměrně natěsno. Celou konstrukci byste následně měli obmotat provázkem tak, aby nevypadávala. Domeček zajistěte obyčejným pletivem pro bezpečí hmyzu.

Kde hmyz v zahradě ubytovat

I když je domečkový hmyzí hotel krásný, měli byste ho umístit na chráněném a tichém místě. Nehlučný prostor na konci zahrady, místo poblíž kompostu nebo odlehlejší stín pod stromy bude ideálním stanovištěm pro takový hotel. Nevhodné stanoviště se naopak nachází poblíž domu, u parkovacího místa nebo u pergoly, kde si rádi posedíte s přáteli.

Osídlení hmyzího hotelu probíhá postupně

V prvním roce bude kolem hotelu možná trochu ticho. Během několika následujících měsíců bude hotel postupně osidlován a hmyz si na něj zvykne. A vy se můžete chodit na cvrkot, bzukot a život kolem hmyzího hotelu dívat.

Sdílet: