210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.
dělení trsovitě rostoucí trvalky

Tématu dělení trvalek jsme se dotkli v souvislosti se zakládáním smíšeného trvalkového záhonu. Doporučované množství trvalek na 1 m2 záhonu je 9 ks. Pokud budete trpěliví a počkáte si až se rostliny rozrostou a zesílí, tak si je můžete namnožit dělením. Jak na to?

Kdy trvalky dělíme?

Trvalky dělíme obvykle každé 2 nebo 4 roky na podzim nebo časně zjara, kdy jsou ve vegetativním klidu. Samozřejmě pokud je to nutné, tak můžeme i později na jaře nebo v létě, nesmí však být horko a sucho.

Proč trvalky dělíme?

·         Abychom získali nové rostliny (namnožili si původní)

·         Omladíme starou rostlinu (udržíme ji zdravou a vitální)

Jakým způsobem dělíme?

1.       Vyjmutí trvalky – trvalku opatrně vyjměte z půdy rýčem. Buďte opatrní, abyste nepoškodili její kořeny. Oklepejte nebo opláchněte zeminu z kořenů, abyste dobře viděli, v jakém místě je bezpečné ji rozdělit. Lepší než ji řezat, je ji roztrhnout a rozdělit na více kusů. Buďte opatrní, abyste nepoškodili kořeny. Pokud byste z trhání měli obavy, tak použijte starý silný nůž a rozřízněte ji.

2.       Vyrytím dceřiné rostliny – některé trvalky nemusíte vyjímat. Stačí vyrýt vedle rostoucí dceřinou rostlinu.

3.       Některé rostliny se rozšiřují volnými trsy podzemních oddenků (např. Geranium sanguineum – kakost krvavý) – ty roztrhejte

4.       Jahodníky tvoří výběžky, přerušte výběžek a novou rostlinku vysaďte na jiné místo.

Po rozdělení trvalku ihned zasaďte. Pokud tak nemůžete učinit ihned, tak ji dejte buď do vlhkého kompostu, v nejhorším případě do nádoby s vodou.

Které trvalky to mají trochu jinak a proč?

·         Čemeřice a pivoňky tvoří květní pupeny do konce léta, takže je dělte až koncem léta, nebo začátkem podzimu

·         Plicník dělte na začátku léta, protože tou dobou tvoří nové kořeny

·         Škornice a konvalinky kvetou brzy na jaře, takže je dělte po odkvětu

·         Pivoňky a bohyšky obecně nesnáší dělení. Dělí se pouze v případě množení.

·         Hvězdnice a chryzantémy kvetou na podzim a pokud je budete dělit každý rok nebo každý 2. rok, tak pokvetou nejlépe

Výborně se také dělí okrasné traviny a o tom vám napíši příště.

Sdílet: