210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Co jsou to botanické tulipány?

Všechny články
Tulipa humilis ''Helene''

Botanické tulipány získávají na oblíbenosti. Jaký je rozdíl mezi botanickými a zahradními tulipány? Proč by botanické tulipány neměly chybět v žádné zahradě?

Botanické tulipány jsou předky moderních zahradních tulipánů, které se dnes běžně pěstují. Jsou menší a jemnější než zahradní tulipány, jejich barevná škála je však široká.

Rozdíl mezi botanickým a hybridním tulipánem:

1. původ: Botanické tulipány jsou původním divokým typem tulipánů, které pocházejí z různých částí Evropy, Asie a Středního východu. Hybridní tulipány jsou výsledkem křížení různých druhů tulipánů za účelem vytvoření nových a jedinečných odrůd.

2. velikost a vzhled: Botanické tulipány jsou obecně menší a jemnější než hybridní tulipány. Mají menší květy a kratší stonky. Kvetou dříve než hybridní tulipány. Hybridní tulipány jsou často větší a nápadnější než botanické tulipány. Mají větší květy, delší stonky a širší škálu barev a vzorů. Některé mají dokonce různě zbarvené listy.

3. podmínky pěstování: Botanické tulipány jsou obecně odolnější a snesou nižší teploty než hybridní tulipány. Jsou také lépe přizpůsobitelné širšímu spektru pěstebních podmínek, včetně různých typů půdy a slunečního svitu. Nevadí jim vítr, ani déšť. Hybridní tulipány jsou citlivější na podmínky prostředí a mohou vyžadovat specifičtější podmínky růstu, aby se jim dařilo (kvalitnější půda, plné slunce, zálivka).

4. péče: Botanické i hybridní tulipány vyžadují minimální péči, aby rostly a prospívaly. Hybridní tulipány však mohou vyžadovat více pozornosti a péče, jako je pravidelné hnojení a zalévání, aby dosáhly nejlepších květů.

5. dostupnost: Botanické tulipány jsou méně dostupné než hybridní tulipány. Hybridní tulipány jsou široce dostupné a lze je nalézt v mnoha různých barvách a odrůdách.

Známe asi 150 divoce rostoucích druhů botanických tulipánů. Mezi nejoblíbenější patří:

·         Jednou z nejoblíbenějších odrůd botanických tulipánů je Tulipa tarda. Tato odrůda vytváří malé hvězdicovité květy v odstínech žluté a bílé. Tento druh tulipánu by  v roce 1997 v Holandsku vyhlášen „Flower Bulb of the Year“ (kvetoucí cibulovinou roku).

·         Další oblíbenou odrůdou je Tulipa clusiana, která vytváří miskovité květy v odstínech růžové, červené a žluté.

·        Tulipa humilis je další oblíbená odrůda, známá pro své jasně červené, miskovité květy.

Celou nabídku botanických tulipánů si můžete prohlédnout zde.

Botanické tulipány se snadno pěstují. Preferují dobře propustnou půdu a plné slunce nebo lehký polostín. Nevyžadují pravidelnou zálivku a není třeba je přihnojovat. Cibule každých pár let vykopejte, abyste rozdělili trs cibulek a takto si tulipány namnožíte.

Kam vysadit botanické tulipány?

·         Na skalku

·         Jako lemování záhonu

·         Do trvalkových záhonů

·         Pod listnaté stromy a keře

·         Do trávníku

·         Do nádob

 

Sdílet: