210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Třešně

V červnu je v zahradě pořád na co se dívat… a pořád je i co dělat. Péči vyžaduje okrasná i užitková část zahrady. Červen je ale i měsícem, kdy začínáme sklízet plody své práce – dozrávají první třešně a jahody, sklízíme raný hrášek a hlávkový salát, začíná hlavní sezóna bylinek.

Co dělat v červnu v okrasné zahradě

Balkonovky a letničky

Důsledně odstraňujte odkvetlé květy, pravidelně (cca 1× za dva týdny) rostliny v nádobách a truhlících přihnojte tekutým hnojivem pro bohaté kvetení. Nehnojte na přímém slunci, ale brzy ráno nebo později večer. Stejně tak doporučujeme pouze ráno či večer rostliny v nádobách zalévat, je také vhodné pokrýt substrát v nádobách vhodným mulčem – oblázky, keramzit, zeolit, perlit či sláma sníží odpar a potřebu zalévání. 

Cibuloviny

V červnu vyjměte z půdy cibulky odkvetlých cibulovin, které je vhodné vždy jednou za tři roky přesadit na nové stanoviště – odmění se bohatším kvetením. Rada našich babiček říká, že nejpozději v poslední školní den by měly být cibuloviny vyjmuty z půdy… a první školní den (začátek září) opět zasazeny.

Růže, jiřiny, azalky a další…

Červen je vhodným měsícem pro výsadbu kontejnerovaných růží, v této době královna květin také ukazuje první květy. Pro co nejdelší kvetení růže na konci měsíce přihnojte vhodným plným hnojivem a sestřihněte odkvetlé výhony nad prvním nebo druhým listem směřujícím ven z keře. U velkokvětých růží odstraňte vedlejší poupata, budete mít větší květy do vázy.

V červnu je také čas na výsadbu pěnišníků a azalek, které do zimy dobře zakoření. U odkvetlých pěnišníků nezapomeňte vylomit odkvetlé květy. Jiřinám a chryzantémám zaštípněte hlavní vrchol, budou košatější.

U trvalek a letniček odstraňujte odkvetlé květy, budou více kvést – v opačném případě napřou svoji energii do tvorby semene, květů bude po zbytek sezóny méně. Stračky – po odkvětu seřízněte na výšku dlaně a pohnojte kompostem nebo jiným pomalu se uvolňujícím hnojivem (peletkovaný hnůj). Koncem léta většinou ještě jedno vykvetou. Stejný postup zvolte u kopretin, chrp, nebo lupiny.

Něco dalšího?

Po odkvětu ostříhejte šeříky, štědřence a trojpuky, odstraňte všechny odkvetlé výhony. V červnu je také správný čas na tvarování zimostrázu (buxus). Práci si nechte ideálně na podmračený den, slunce by mohlo popálit jindy skryté listy. Pokud je to z nějakého důvodu třeba, můžete prořezat i japonské javory.

Co dělat v červnu v užitkové zahradě

Červen je měsícem, kdy užitková zahrada dává první plody. Zrají třešně, úrodu začínají dávat jahodníky, pravidelnou sklizeň si můžete dopřát z bylinek – ty je možné i nyní stále vysazovat, kontejnerované (z našeho zahradnictví), téměř nepoznají, že jsou přesazené.

Plodová zelenina

Ještě stále je možné zasadit oblíbená rajčata, papriky či lilky. Plodovou zeleninu, která v teplých červnových dnech nasazuje k rychlému růstu, nezapomeňte pravidelně hnojit – výborná je například domácí jícha z kopřiv a dalších plevelů. U tyčkových odrůd rajčat vyštipujte boční výhony, vzrůstnější odrůdy pravidelně vyvazujte. Péči věnujte i okurkám a melounům, boční výhony zaštípněte dva až tři listy za posledním nasazeným plodem, rostlina bude mít dostatek sil vyživit plody do plné velikosti.

Drobné ovoce

Po odkvětu přihnojte maliníky, na začátku měsíce přidejte vhodné hnojivo také ke kanadským borůvkám. U rybízů a josty je možné ihned po sklizni provést letní řez – zbavte se všech starých výhonů a ponechte na rostlině 6 – 7 hlavních výhonů. Odstraňte také odplozené pruty maliníků, příští rok bude plodit na nových.

Jahodníky

Velkou pozornost věnujte odstraňování nových šlahounů, které vysilují matečné rostliny, jahodníky také pravidelně plejte a okopávejte. Plevelům se můžete bránit vhodným mulčováním – mulč zároveň udržuje půdu kolem jahodníků ve stálé teplotě, snižuje odpar půdy, chrání také plody před plísněmi. Vrstva mulče by měla být vždy cca 5 cm vysoká, je vhodné ji pravidelně doplňovat.

Ovocné stromy

V červnu odstraňte všechny odumřelé větve, vhodné je také odstranění větví rostoucích dovnitř koruny. Doporučujeme také dělat pravidelnou probírku dozrávajících plodů – pokud na stromě zůstane příliš mnoho plodů, které nedokáže vyživit, strom oslabuje a sníží se i kvalita sklizně. Na začátku června přihnojte jádroviny (jabloně a hrušně) dusíkem a draslíkem.

Nechte si posílat podobné články na svůj e-mail:

Sdílet: