210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

4 tipy, jak mít opravdu velkou úrodu rajčat

Všechny články
mladý muž má radost z rajčat

Rajčata z vlastní zahrady, to je dokonalost sama. Oproti kupovaným voní sluníčkem, chutnají sladce a nikdy jich není dost… Jak jich vypěstovat víc než teď? Vyzkoušejte naše tipy a ručíme za to, že se budete každý rok těšit z velké úrody.

Tip první: Jak často rajčata zalévat a kolik vody potřebují?

Venku rajčata zalévejte méně často, ale důkladně, ve skleníku podle potřeby. Co to znamená v praxi? V lehčích půdách dopřejte rostlinám zálivku 2-3× týdně, v těžších půdách si rajčata vystačí s frekvencí 1–2× týdně. Samozřejmě, záleží také na počasí – v suchém a slunečném období může být nutné zálivku zvýšit, v chladných a vlhkých týdnech naopak.

Zálivka rajčat prakticky? Zalévejte nejlépe ráno, vždy ke kořenům, ideálně dešťovkou v teplotě vzduchu. Večerní zálivka je také možná, ale myslete na to, že především v horkých dnech je půda rozpálená a část zálivkové vody se ihned odpaří a přijde vniveč.

Frekvenci a množství zálivky ovlivní (rozumějte sníží) pravidelné okopávání a především mulčování rostlin. Rajčata mají rády mulč z vlastních listů, například těch, které vyštípnete při pravidelné údržbě rostlin. Pozor, listy napadené plísní nebo škůdci samozřejmě na mulčování nepoužíváme, ani je nepoužíváme do kompostu – vždy je co nejdříve spalte, aby se choroby neměly šanci šířit dál.

 

Dalším vhodným mulčem je nadrobno nasekaná tráva nebo plevely. Už vrstva silná 5 cm chrání sazenice před vypařováním vláhy z půdy, zároveň postupným rozkladem dodá rajčatům živiny, podpoří přítomnost žížal a sníží nutnost záhon kypřit a okopávat.

Tip druhý: Jak často a čím potřebují rajská jablíčka hnojit?

Laicky řečeno, v zahradě patří rajčata mezi největší „žrouty“ živin – kvalita úrody je závislá především na dostatku dusíku, vápníku, draslíku a fosforu. Že rajčatům něco chybí, poznáte hlavně v případě vápníku – v tomto případě postihuje nezralé plody typická suchá hniloba.

Hnojení rajčat prakticky? Ideální jsou hnojiva tekutá, a to v podobě zálivky ke kořenům či postřikem na list. Zvolíte-li hnojení ke kořenům, vždy po zálivce – půda by pro lepší vstřebání živin měla být dostatečně vlhká. Hnojení na list provádějte za podmračených dnů, nikdy ne na přímém slunci, důležité také je, aby hnojivo oschlo předtím, než přijde noc. Přihnojování opakujte celou sezónu nejlépe s týdenní frekvencí.

Náš tip: Vyrobte si přírodní hnojivo – jíchu ze směsi kopřiv a kostivalu rajčata doslova milují. Stejně tak můžete kolem rostlin mělce zapracovat dřevěný popel nebo použít výluh ze slepičinců.

Tip třetí: Větší úrodu dávají rajčata, které pravidelně vyštipujete

Tyčková rajčata se bez vyštipování neobejdou, keříčková je naopak nepotřebují. Co to vlastně vyštipování je? Jde o odstraňování postranních výhonů, které vyrůstají v úžlabí každého listu. Pokud tyto výhony na rostlině ponecháte, budou ji ochuzovat o energii, kterou by jinak vložila do dozrávání plodů. Méně výhonů v případě rajčat znamená více dozrálých a sklizených plodů.

 

Vyštipování prakticky? Rajčata obejděte alespoň jednou týdně, nechtěné výhony nestihnou tolik narůst. Jejich odstranění je jednoduché – buď je vylomte nebo pomocí nehtů vyštípněte.

Tip čtvrtý: Plíseň a mšice. Vyzrajte na dva největší „zabijáky“ úrody rajčat

Ze škůdců napadají rajčata nejčastěji mšice. Pokud je napadení menšího rozsahu, zkuste se jich zbavit přírodní cestou, například výluhem z rebarbory. Chemii zvolte až v případě, že přírodní cestou invazi mšic nezvládnete. V návaznosti na počasí (vysoká vzdušná vlhkost) napadá rajčata také tolik obávaná plíseň. Pokud objevíte její známky, nečekejte a napadené části rostlin ihned odstraňte a spalte, ihned poté rostliny ošetřete vhodným postřikem, k dostání jsou i přípravky pro bio pěstování. Babské rady? Zkuste silný odvar z česneku.

Sdílet: