210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.

Zazimování okrasných travin

Všechny články
trávy

V posledních letech se okrasné trávy dostávají do středu pozornosti, a to především v kombinaci s květinovými a trvalkovými záhony nebo jako oddělovací stěny v zahradě.

Toto spojení dodává zahradě výjimečný celoroční efekt. Trávy jsou efektní na jaře, když raší, v létě, když jsou nejbujnější a na podzim, když vlají ve větru. A překvapit mohou i v zimě!

Trávy vysazujeme na jaře, na konci léta je ideální období pro jejich dělení. To provádíme vyrytím trsu z půdy, přičemž z kořenů odstraníme hlínu a trs následně rozdělíme (ručně, lopatkou, rýčem). Vzniklé oddělené rostliny rovnou vysadíme na zahradu do stínu. Musí se pravidelně zalévat.

Abychom si zachovali trávy v perfektním stavu celoročně, tak je třeba o ně náležitě pečovat a připravit je na zimní období.
Trávy nejsou v zimě ohroženy mrazy, ty jim nevadí. Jejich nepřítelem je vlhkost, která se dostane ke kořenům a ty pak začnou zahnívat a velmi pravděpodobně uhynou.
Nejhorší, co před zimou můžeme udělat je trávy ostříhat nízko nad zemí. Tímto umožníme přístup vlhkosti v podobě deště, sněhu a jinovatky přímo ke kořenům. Stejný efekt by mělo ostříhání suchých listů, stébel nebo naopak pokud bychom nechali trávy ladem bez povšimnutí. Jakmile by totiž trávy polehaly na zem, tak by se vlhkost opět mohla dostat ke kořenům.

Jak tedy trávy za zimu přichystat?

  • Na podzim, když už jsou trávy uschlé (konec listopadu) ostříhejte květy těsně nad listy, aby laty zůstaly dost dlouhé.
  • Trávy svažte do snopů. Ty vytvoříme tak, že si vezmeme nejlépe režný provázek, obejmeme a srolujeme trávu do spirály a svážeme asi ve dvou třetinách nad zemí. To musíme udělat pevně, aby snop vydržel až do jara.
  • Pokud chceme mít jistotu, tak můžeme ještě předtím prosypat trsy suchým listím. Listy také nahrnout i v okolí trav. Pokud máme k dispozici chvojí, tak ho můžeme nahusto nastrkat mezi stébla.


Takto jsou traviny bezpečně ochráněné před zimní vlhkostí.

Na jaře snopy rozvážeme, trávu ostříháme asi 10 cm nad zemí, přičemž jsme opatrní, abychom nepoškodili nové rašící výhonky. Vybereme zbytky suchých listů a chvojí. Na přihnojení použijeme ideálně kompost. Tráva pak s postupujícím jarem bude pěkně prospívat a růst do daných rozměrů a hlavně krásy.

TIP: Pokud máte rádi suchou vazbu nebo minimalistickou květinu ve váze, tak můžete použít ostříhané květy do věnců nebo květinových aranží (bez vody). Vydrží vám doma dlouho krásné.

 

Sdílet: