210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.

Začínáme/te s pokojovými rostlinami?

Všechny články
monstera

Rostlinám na zahradě se u mě většinou daří. Jde mi to nějak samo a když se některé nedaří, tolik to neprožívám. Pokojové rostliny, to je něco jiného. Měla jsem z jejich pěstování obavy, přišlo mi to náročné a s nejistým výsledkem. V novém roce jsem však do toho skočila po hlavě.

Dosud jsem doma měla jen 1 pokojovku, kterou jsem si namnožila – tlustici (Crassula). Ta první je stará přes 20 let, možná i 30. Dostala jsem ji jako dárek a už před těmi 15 lety byla obrovská. Je to nezmar a líbí se jí u mě, i když kvetla za celou dobu jen jednou.

V bývalé práci jsem mívala na parapetu orchideje a těm se dařilo. Doma mi nepřežily. Tam kde mám parapety je špatná světová strana a průvan, který nesnáší.

O Vánocích mi kamarádka dala rozmnožené monstery – monstera deliciosa a monstera adansonii. Také mladý lopatkovec (Spathiphyllum) a Syngonium. Mám zálusk na kočičí ocásek Acalypha hispaniolae 'Cat's Tails' (ten jsem měla loni, ale v létě jsem neuhlídala zálivku).

Hned poté, co jsem si přivezla rostliny domů, jsem si vypůjčila knihy, abych věděla, jak se o ně starat. A dobře jsem udělala, protože nastal problém č.1. Malé černé mušky, podobné octomilkám.

Smutnice! Kde se vzaly?


Kamarádka řízky rostlin aktivně zasadila do substrátu. Larvy mušek bývají právě v něm. Tomu, abyste si je donesli domů zabráníte tepelným ošetřením substrátu.

Jak ošetřit substrát?


·         Napařením v hrnci (což asi není úplně praktické)

·         V troubě – dejte substrát do sáčku, uzavřete tak, aby mohl odcházet vzduch a nechte zapnutou na 90-100 °C po dobu 45 minut

·         V mikrovlnné troubě na maximu na 15 minut

Co dělat, když už smutnice máte?


·         Omezte zálivku, larvy smutnic mají rády vlhko

·         Větrejte

·         Do substrátu zapíchněte žluté lepové pásky – žlutá barva přitahuje dospělé jedince, kteří se na pásky nalepí. Pásky koupíte v hobby marketu.

·         Nasaďte hlístice – není to s nimi úplně jednoduché a nejsou nejlevnější, ale pokud nic nezabírá, můžete vyzkoušet

 

Já jsem se smutnic zbavila za necelé 3 týdny. Pro velké rostliny nejsou ohrožením, ale pokud by se dostaly do klíčících rostlinek ve výsevu, tak by je mohly jednoduše zlikvidovat.

 

Problém č. 2 jsem pozorovala u monstery deliciosy. Začaly jí hnědnout a usychat lemy listů. Listy jsem zkontrolovala, kromě smutnic jsem nenašla jiného parazita. Vyčkávala jsem. V určité chvíli listy hnědnou přestaly.

Mohlo to být způsobeno 2 faktory:

·         Když jsme si rostlinu nesli do auta, tak byla zima a my ji neměli nijak přikrytou. Chlad, mráz a vítr je pro pokojové rostliny devastační.

·         Osycháním lemů se projevu nedostatek zálivky. Tu jsem zřejmě upravila na adekvátní.

Zima na přesazování rostlin není ideálním obdobím, ale pokud vidíte, že to rostliny potřebují, tak se toho tolik nebojte. Nejlepší je to samozřejmě na jaře nebo na podzim.

 

V zimních měsících upravte zálivku, ověřte si vždy suchost/vlhkost substrátu. Dbejte na vlhkost vzduchu. 
 

Jak se starat o pokojové rostliny v zimě?

  1. U všech mých rostlin nechám substrát vždy proschnout.
  2. Zkontroluji, aby voda v květináči nestála.
  3. Zalévejte odstátou vodou pokojové teploty.
  4. Rostlinám prospěje, když jim budete rosit listy.
  5. Rostliny vyžadují dostatek světla. Okno, žaluzie nebo záclony hodně světla pohltí. Pokud máte doma světla málo, přizpůsobte tomu výběr rostlin.

Smutnice nalepené na žlutých lepových páskách.

smutnice
smutnice

Listy monstery se suchými, hnědými okraji. Pravděpodobnou příčinou byla nedostatečná zálivka.

monstera
monstera
Sdílet: