210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Vyzkoušejte v kuchyni něco nového: sladké brambory batáty

Všechny články
batáty pečené hranolky

I když batáty s našimi bramborami nemají botanicky nic společného, už nikdo jim neodpáře označení „sladké brambory“. V jihoamerické, španělské i orientální kuchyni se totiž využívají podobným způsobem jako naše brambory. Chcete-li, aby byla vaše kuchyně stále svěží a plná nových nápadů, s batáty určitě neuděláte chybu. Navíc se dají pěstovat v balkonových nádobách, pytlích nebo na záhoně. Rostlina, ze které se hlízy batát sklízejí se jmenuje povíjnice batátová.

V Americe jsou batáty zcela běžnou potravinou


V našich podmínkách pěstujeme batáty jako letničky, které ve venkovních podmínkách nepřečkají zimu, ovšem v Jižní a Střední Americe představují batáty běžné trvalkové rostliny. Z obchodů určitě znáte hlízy batátů s narůžovělou slupkou a lehce oranžovou barvou, ale to není jediná forma kořenových hlíz. Ve své americké domovině se běžně pěstují bílé, nažloutlé, oranžové, hnědé, fialové i červené hlízy. Jejich dužina bývá obvykle bílá, oranžová či červená a má ještě vyšší obsah škrobu než naše brambory. Oproti bramborovým hlízám bývají batáty poněkud větší, hmotnost jedné hlízy je 0,5 až 5 kg. Jejich množství na jedné rostlině zhruba odpovídá našim bramborám, najdete jich obvykle od pěti do dvanácti kusů.

Pěstování na balkoně i na záhoně


Batáty skvěle prosperují na slunečném stanovišti a v příjemně teplé oblasti. S úspěchem se dají pěstovat ve velkých nádobách, prostorných pytlích aspoň o 20 litrech objemu nebo klasicky na záhoně. V zahradě jim ponechejte dostatek prostoru, protože jejich dlouhé plazivé stonky nemají rády tlačenice a utiskování. Pokud chcete rostlinám dopřát výbornou péči, přihnojte je kompostem nebo dřevitým popelem. Z jedné rostliny se dají sklidit jeden až dva kilogramy batátů. Jestliže se chystáte na batáty ve velkém, své zásoby můžete skladovat v podobných podmínkách jako brambory.

Batáty obsahují řadu cenných látek


Najdete v nich pořádnou porci beta karotenu, železa, vlákniny a pochopitelně také sacharidů. Pokud byste je chtěli ochutnat syrové, budete překvapeni opravdu hořkou chutí. Uvařené či pečené jsou jemně nasládlé. Červené batáty se hodí na vaření a zapékání v troubě. Skvělé jsou podávané ještě horké s máslem, popř. připravené jako batátová kaše. Žluté batáty jsou určené především na smažení. Dají se z nich připravit bramboráky, hranolky a chipsy. Skvělou chuť mají také v salátech a využijete je rovněž na přípravu sladkých jídel. Batáty jsou perfektní pro přípravu krémových polévek, zapečených pokrmů, třeba s dýní, topinambury a mrkví, i na lehké quiche, například společně s chřestem, špenátem nebo slaninou.


Věříme, že vám poskytnou hodně inspirace v zahradě i v kuchyni.

 

Nechte si posílat podobné články na svůj e-mail:

Sdílet: