210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Vysazujeme stromy v zemním balu

Všechny články
Výsadba

Říjen a listopad jsou ideálním obdobím pro výsadbu nových stromů. Ať už se chystáte obohatit svou zahradu jehličnany, keři nebo třeba okrasnými vzrostlými stromy, právě nadešel váš čas. A s výsadbou stromů v zemním balu vám poradíme.

Výhody stromů v zemním balu

Stromky v zemním balu se ze země vyrývají rýčem i se zemí. Ihned po vyrytí se stromek zavinuje do fixačního obalu, který sazenici chrání před postupným opadáváním zeminy. Fixační obal bývá nejčastěji z jutového materiálu. U větších nebo vzácnějších stromů se pak zpravidla zpevňuje drátěným košem, ve kterém se snadněji přesouvá a lépe se s ním manipuluje. Fixační obal i koš nebudete odstraňovat ani vy a necháte ho při výsadbě na stromku. Jutovina v zemi postupně zetlí a drátěný koš zkoroduje. Za dva roky už nebude po jutovině a koši ani památky.

Říjnová a listopadová výsadba stromů

I když stromky v zemním balu a kontejneru můžete v řadě zahradnictví koupit celoročně, ne každá roční doba jejich výsadbě přeje stejným způsobem. Pro stromky je nejnáročnější výsadba v suchém a horkém počasí, právě proto se stromy v zemní balu zpravidla nevysazují v létě. První stromky na podzimní výsadbu se ze země začínají dobývat zpravidla během října, choulostivější dřeviny až v listopadu. U menších dřevin platí, že jsou k dispozici dříve než stromky vzrostlejší.

Výběr konkrétního stromu v zemním balu

V zahradnictví při výběru konkrétního stromu pečlivě zkontrolujte jeho stav a nikdy si neberte takový stromek, o kterém pochybujete, že se ujme. Stejně by tomu mělo být i v případě objednávky stromků online – zasaďte skutečně jenom takové stromky, které se určitě ujmou. Kořenový bal stromu by nikdy neměl být suchý, ale naopak lehce provlhčený. Suchá jutovina vypovídá o mnoha věcech – nejčastěji o špatném skladování stromku a nedostatečné péči zahradníka. Stromek v suché jutovině zřejmě vůbec nebyl zasypán a založen.

I kdyby stromek na první pohled nevypadal špatně a po celou první sezonu se držel, může začít odcházet a vadnout během následujícího roku. Mezi vykopáním ze země a výsadbou na vaší zahradě by měly být stromky dlouho zasypané a založené v zahradnictví – ideální je stromky takto ošetřit ihned po vykopání ze země.

Vhodné dřeviny pro výsadbu v zemním balu

V zemním balu najdete velký výběr jehličnatých dřevin, nejčastěji thují, cypřišů, borovic a smrků. V zemním balu se zpravidla vysazují také javory, střemchy, lípy, lísky, habry, hlohy nebo magnolie.

Postup výsadby stromu v zemním balu

Pro strom vykopejte jámu přiměřenou velikosti jeho zemního balu. Není třeba ji připravovat úhledně oblou do všech stran, naopak se doporučuje v jámě vytvořit přirozené prohlubně do stran, kterými kořeny snáze prorostou a dobře se ujmou. Před samotným zasazením stromu zalijte jámu několika kbelíky vody. Strom vložte do jámy i v jutovém obalu a drátěném koši – během dvou let se rozloží. Zeminu z původního místa vylepšete o půdu, ve které si vysazovaný strom libuje.

Až posledních padesát centimetrů můžete zasypat čistě zeminou z místa výsadby. Při výsadbě si dejte pozor na to, abyste kořenový krček stromu nezasypali nebo nezasadili příliš vysoko. Vzrostlé stromy se zpravidla fixují k ohrádkám z kůlů, které by se měly zakopávat do jámy společně se stromkem. Pokud je budete vtloukat později, může se stát, že jimi narušíte kořenový systém stromu. 

Ani na podzim nešetřete zálivkou

Po samotné výsadbě pečlivě sešlapejte zeminu v celé oblasti nově vysazeného stromu a strom hojně zalijte. Množství vody samozřejmě závisí na počasí, velikosti stromu, stavu půdy a dalších faktorech, nicméně ihned po vysazení potřebuje strom zpravidla 20 až 40 litrů vody. Nově vysazený strom byste měli pravidelně zalévat v následujících měsících podle teploty a počasí téměř celý podzim a po zimní přestávce je nutné se k zalévání vrátit. Pravidelnou zálivku bude strom potřebovat v prvních dvou letech po výsadbě.

Stromům vyhovuje spíše vydatná a bohatá zálivka, která se dostane hluboko ke kořenům, jednou za čtrnáct dní než lehké kropení povrchu zeminy obden. Proto stromy zalévejte vždy intenzivně, aby se do nejvíce vláhy dostalo ke kořenům. Podobným způsobem můžete ovšem zalévat i všechny další rostliny v zahradě – intenzivní jednorázová zálivka je účinnější, protože se díky ní voda déle udrží v půdě a u kořenů rostliny.

Sdílet: