210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
trvalkový záhon v písku

Proč do písku? Jak záhon funguje a jaké jsou jeho výhody? Zvládnete to i vy? Jaké rostliny se do záhonu v písku hodí?

Obsah článku:

  • Jaké jsou výhody trvalkového záhonu v písku?
  • Jak se vysazují trvalky do písku?
  • Fotogalerie (před výsadbou, po výsadbě, po několika měsících).
  • Video o trvalkovém záhonu do písku.
  • Video záhonu po 3 měsících od výsadby.
  • Video, jak vypadá záhon v zimě.  
  • Sortiment rostlin (fotografie, popis a odkaz na konkrétní rostliny). 

K výsadbě smíšeného trvalkového záhonu do písku nás inspiroval švédský zahradní architekt a pěstitel Peter Korn. Trvalky jsme sázeli do vrstvy písku vysoké 15–20 cm a zkombinovali jsme 10 ks rostlin na 1 m². Záhon je opravdu velký, takže jsme si mohli dovolit použít poměrně hodně druhů trvalek. Zadáním bylo, aby záhon působil trošku divoce, přitom hravě a vynikaly různé struktury rostlin v každém ročním období.

Záhon je umístěný v předzahrádce, pohled na něj je z chodníku vedoucímu k domu a také z velkých oken domu. Při každém vstupu na zahradu záhon přitáhne pozornost.

Jaké jsou výhody výsadby do písku?

  • Rostliny jsou v tomto typu záhonu dlouhověké, vydrží 10–15 let.
  • Povrch vrstvy písku zatvrdne, což významně sníží odpar vody.
  • Do písku se hůře vysemení plevel, a když v něm nějaký vyroste, jde velmi lehce vyndat. 
  • Ke kořenům rostlin se dobře dostává vzduch. 

Jak se postupuje při výsadbě?

  • Kořeny rostlin jsme šetrně očistili od substrátu.
  • Do výsadbové jamky jsme přidali mykorhizu.
  • Po zasazení jsme rostliny 1× vydatně zalili. 
  • Nepřidávali jsme žádný kompost ani hnojivo.

Trvalky v záhonu by se měly významněji rozrůst až ve 3. roce od výsadby. Během podzimu jsme dosadili jarně kvetoucí cibuloviny – Allium aflatunense 'Purple Sensation', Tulipa 'Librije' a Tulipa Single Late 'Maureen'.

Sortiment trvalek, který jsme vysadili, najdete níže.

3 měsíce po výsadbě

Záhon pod sněhovou pokrývkou

Panicum virgatum ''Strictum Compactum''
Panicum virgatum ''Strictum Compactum''

Proso Panicum virgatum 'Strictum' je poměrně vysoká okrasná tráva. Její výška vynikne v pozadí záhonu a barva listu ladí se stříbřitými trvalkami (svatolinou, pelyňkem). Kvete drobnými klásky, které jsou načervenalé, takže trochu připomíná luční trávy. 

Stipa tenuissima ''Ponytails''
Stipa tenuissima ''Ponytails''

Jedna z nejoblíbenějších okrasných travin je kavyl péřovitý Stipa tenuissima 'Ponytails'. Působí vzdušně a výborně se hodí k třapatkovkám, ale i dalším trvalkám. 

Heuchera sanguinea ''White Cloud''
Heuchera sanguinea ''White Cloud''

Do zadní partie záhonu, kde převládá polostín a roste již několik let vysazený keř jsme vysadili dlužichy Heuchera sanguinea 'White Cloud', které vytvoří příjemný podrost. Jejich květy nejsou tak výrazné, jsou jemné, na vysokém stonku. Dlanité listy se během sezóny barevně proměnují. 

Aster ericoides ''Alba'' a Aster divaricatus ''Eastern Star''
Aster ericoides ''Alba'' a Aster divaricatus ''Eastern Star''

Podzimní aspekt záhonu podtrhují hvězdnice Aster divaricatus 'Eastern Star' a Aster ericoides 'Alba'. Bohatě kvetoucí hvězdnice jsou hvězdami podzimu a během slunečných dní jsou opsypány hmyzem. 

Solidaster hybride ''Lemore''
Solidaster hybride ''Lemore''

Divoká zlatnice Solidaster hybride 'Lemore' dodává záhonu šmrnc. Neobjevuje se v něm příliš často, ale rozhodně přitahuje pozornost. Ladí s popínavým plaménkem a kvetoucí svatolinou. 

Santolina chamaecyparissus ''Yellow Buttons''
Santolina chamaecyparissus ''Yellow Buttons''

Aromatická svatolina Santolina chamaecyparissus 'Yellow Buttons', která je pěkná, i když nekvete. Vytváří hustý, nízký keřík stříbřitých listů nad kterými na tenkých stoncích kvetou žluté květy ve tvaru kuliček. Svatolina ladí svými listy s pelyňkem a žlutými květy s popínavým plaménkem a zlatnicí. 

Linaria purpurea
Linaria purpurea

Vděčná, odolná, dlouhokvetoucí, fialová Lnice nachová. Její drobné květy vytváří zajimavá, vertikální květenství. V zimě, když jsou suchá, vypadají velmi pěkně. Zaujme vás i svými šedozelenými, čárkovitými listy. 

Hyssopus officinalis ''Weiß''
Hyssopus officinalis ''Weiß''

Bíle kvete yzop lékařský Hyssopus officinalis 'Weiß', který vytváří krásné vzpřímené trsy. 

Nepeta racemosa 'Alba'
Nepeta racemosa 'Alba'

S šalvějí luční přirozeně ladí bíle kvetoucí šanta Nepeta racemosa 'Alba'. Taktéž hmyzem velmi oblíbená trvalka.

Gaura lindheimeri 'Summer Breeze'
Gaura lindheimeri 'Summer Breeze'

Bíle kvetoucí svíčkovec, jehož jemné květy připomínají motýly a ve vánku se lehounce pohybují. Tato krátkověká trvalka se množí samovýsevem, takže ze záhonu nezmizí, ale pohybuje se v něm. Dovolte jí to, oceníte její dlouhé kvetení od brzkého léta do pozdního podzimu

Salvia pratensis ''Swan Lake''
Salvia pratensis ''Swan Lake''

Luční charakter záhonu podtrhuje šalvěj luční Salvia pratensis 'Swan Lake'. Prostor vyplní svými listy, květy jsou lákadlem pro hmyz. To máme rádi. 

Salvia sclarea
Salvia sclarea

Milujeme hmyz a chceme, aby ho záhon přitahoval. Další trvalkou, kterou opylovači milují, je šalvěj muškátová (Salvia sclarea). Často ji opylují drvodělky a to je pak podívaná!

Verbena hastata 'Pink Spires'
Verbena hastata 'Pink Spires'

Další výraznou trvalkou je Verbena šípovitá, sporýš 'Pink Spires'. V záhonu vyniká svou výškou a košatostí. Její suchá květenství určitě velmi dobře poznáte na videu ze zimy. 

Penstemon ''Dakota™ Verde''
Penstemon ''Dakota™ Verde''

Úchvatný dračík Penstemon 'Dakota™ Verde'! Jeho zajímavé listy a květy lákající opylovače z něj dělají ohromující trvalku. Nezapomeňte ji zakomponovat do záhonu i vy, protože přízemní listy dračíku zůstávají i přes zimu.

Echinacea purpurea ''Magnus Superior'' (2)
Echinacea purpurea ''Magnus Superior'' (2)

Vysoké třapatkovky Třapatkovka nachová 'Magnus' přitahují opylovače a jejich suché, ostnaté středy jsou okouzlující celou zimu. Stejného efektu docílíte i s jinou růžovou nebo bílou třapatkovkou nachovou

Knautia macedonica
Knautia macedonica

Podobnou barvu květu, jako má mateřídouška v nejspodnějším patře, má i chrastavec. Jeho jehelníčkovité květy se proměnují od světle růžové do tmavě vínové (jako má zmíněná mateřídouška). Působí velmi vzdušně díky vysokým tenoučkým stonkům. Listy jsou vyrůstají z přízemní růžice, ale jsou drobnější než u hlavatky. Rád se množí samovýsevem, pokud se mu v záhonu daří. 

Artemisia schmidtiana ''Silver Mound''
Artemisia schmidtiana ''Silver Mound''

Stříbřitý lesk přítáhne váš pohled. Ano, je to pelyněk Artemisia schmidtiana 'Silver Mound', který existuje v mnoha zajímavých kultivarech. Použili jsme nízký, s jemnými listy.

Cephalaria gigantea
Cephalaria gigantea

Jemně žluté, jehelníčkovité květy na vysoých tenkých stoncích má hlavatka. Listy vytváří velkou přízemní růžici, takže potřebuje dostatek prostoru. Milují ji snad všechny druhy hmyzu, čmeláci jsou z ní natolik hypnotizovaní, že si je můžete i pohladit. 

Clematis tangutica
Clematis tangutica

Na dřevěném plotu vynikne žlutě kvetoucí plamének. Žlutá barva nepatří k těm nejoblíbenějším, ale její akcent dodá celé kompozici jiskru. Žlutá barva se pak ještě jednou, velmi střídmě, opakuje v sortimentu trvalek. 

Thymus Red Carpet
Thymus Red Carpet

Květem výrazná, suchu odolná, půdopokryvná trvalka je mateřídouška. Její drobné květy přitahují opylovače, při dotyku příjemně voní a do tvalkového záhonu na slunci je ideální volbou.

Geranium x cantabrigiense ''Lohfelden''
Geranium x cantabrigiense ''Lohfelden''

Půdopokryvná trvalka, kterou jsme zvolili, se vyskytuje i na jiných místech zahrady, proto jsme vybrali stejnou, Geranium x cantabrigiense 'Lohfelden'. Tímto způsobem se záhon vizuálně propojí s jinou částí prostoru. Kakost je výborná a odolná trvalka, která je krásná nejen díky svým květům, ale také pěkným listům. Hodí se na okraje záhonů, jako lem kolem chodníčku nebo právě do trvalkových záhonů.

 

 

Pulsatilla vulgaris 'Bells White'_jaro
Pulsatilla vulgaris 'Bells White'_jaro

Jarní kvetení cibulovin doplní bílý a fialový koniklec (Bells White' a Bells Violet'). 

 

 

Perovskia atriplicifolia ''Blue Spire''
Perovskia atriplicifolia ''Blue Spire''

V pozdním létě až do podzimu kvete šedofialovými květy úžasná, vysoká solitérní Perovskia atriplicifolia 'Blue Spire'.

Sdílet: