210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Seznamte se: Dračík, trvalka roku 2021

Všechny články
Dračík

V roce 2007 zahájil Český spolek perenářů, tedy pěstitelů trvalek, bohulibou tradici, která trvá dodnes – pro každý rok vybere Trvalku sezony. Pro rok 2021 tuto poctu získal dračík. Pojďte si tuto atraktivní krásku společně s námi představit.

Dračíky (Penstemon), trvalky původem ze Severní Ameriky, jsou oblíbené především u pěstitelů v západní Evropě, stále častěji je ale potkáte i u nás. Oslní svými trubkovitě nálevkovitými květy uspořádanými do hroznovitých květenství, která jsou na rostlinách od začátku léta do září, mnohdy i do října – z jejich krásy se tak budete radovat celou sezónu.

Do vázy, na skalku, místo trávníku. Trvalka roku 2021 potěší na mnoho způsobů

Je známo na 300 kultivarů dračíků. Některé tvoří kobercovitě se rozrůstající se trsy, jiné jsou velikostí vhodné do skalky, nejoblíbenějšími kultivary jsou pak ty velkokvěté. V přírodě dorůstají dračíky výšky několika centimetrů i tří metrů, zahradní hybridy na výšku mají obvykle 30–100 cm. 

Pro úspěšné přezimování ve volné půdě potřebují dračíky většinou ochranu – mírné zimy u nás sice přežijí bez problémů, i tak je před mrazivým počasím a holomrazy chraňte vhodným krytem, například chvojím. Na jaře pak doporučujeme dračíky sestřihnout na výšku cca 10 cm, podpoříte tím růst a kvetení v hlavní sezóně.

V klasických trvalkových záhonech dračíky (především vzrůstnější druhy s velkými květy) vyplní prostor mezi vysokými trvalkami, v přírodních zahradách najdou uplatnění mnohé původní druhy, polštářovitě rostoucí dračíky zkrášlí kamenné zídky a holá místa v trávníku.

 

Jaké podmínky dračíky v zahradě vyžadují?

Především velkokvěté kultivary potřebují lehké, propustné a nevysychavé půdy s dostatkem živin. Některé dračíky vyžadují zásaditý substrát, většina bude spokojena s půdou neutrální až mírně kyselou. Dračíky pocházejí z teplých oblastí Severní Ameriky, i v našich podmínkách budou nejlépe růst na místech s dostatkem slunečního svitu, prospívat budou i v mírném polostínu.

Náš tip: Nezapomeňte dračíky po odkvětu sestřihnout, na konci léta vykvetou ještě jednou (na fotografii níže Penstemon hartwegii 'Arabesque Mix' v listopadu) .

Sdílet: