210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.

Průvodce výsadbou: Trvalky

Všechny články
vesely zahradnik sazi letnicky

Trvalky patří k nejoblíbenějším rostlinám v zahradě. Většina z nich je okrasná květem, mnohé i listem, jejich velkou předností je fakt, že po zakořenění potřebují už jen minimum péče. Víte, jak je správně vysadit a jak se o ně starat v prvních týdnech a měsících?

Průvodce výsadbou: Trvalky

Budete sázet trvalky z našeho zahradnictví? Ihned po doručení je i s kontejnery ponořte do nádoby s vodou - vyjměte je až v okamžiku, kdy se ponoří na dno. Poté je umístěte na světlé místo mimo sluneční úpal, pozor přitom dejte na zbytečné střídání tepla a chladu, které jim může způsobit šok. Můžete je také lehce rosit, ale do středu rostliny (do srdíčka) vodu nestříkejte.

5 základních pravidel výsadby trvalek

  • Podle druhu trvalek vyberte vhodné stanoviště a připravte si odpovídající substrát.
  • Rostliny sázejte nejlépe tehdy, když je pod mrakem, vyberte také chladnější část dne.
  • Čerstvě zasazené trvalky nepřehnojujte. Dávky hnojiva doplníte, až se rostliny ujmou.
  • V místech, kde nemůžete zaručit pravidelnou zálivku po výsadbě, přidejte do substrátu přípravek na bázi hydrogelu, který zadrží vodu.
  • Po výsadbě sazenice důkladně zalijte a dbejte o pravidelnou zálivku aspoň nejbližších 6 týdnů. Celé první vegetační období za sucha zalévejte.


Kdy je vhodná doby výsadby trvalek?
Trvalky v kontejnerech můžete vysazovat po celou sezonu od března do října. Vždy sázejte do nepromrzlé půdy. 

Kam je zasadit?
Nároky trvalek se liší druh od druhu, některé druhy rostou na slunci, jiné v polostínu i stínu. Při volbě stanoviště se řiďte informacemi uvedenými u rostliny na našem e-shopu

V jakém substrátu nejlépe prospívají?
Nároky trvalek se liší druh od druhu. Skalničkám přidejte jemnou kamennou drť, jiné trvalky uvítají substrát obohacený o písek nebo perlit, další vyžadují hlubší humózní půdu. Obecně platí, že trvalkám nesvědčí jílovité půdy. V nevhodném substrátu často nekvetou a nedaří se jim dobře.  

V jaké vzdálenosti se rostliny vysazují?
Obvykle se vysazuje 6 až 12 rostlin na metr čtvereční. Vzdálenost rostlin je možné určit podle velikosti kontejneru, ve kterých je dostanete. 

Nejmenší trvalky v kontejnerech o průměru 9 cm je možné vysadit hustěji, silné rostliny v kontejnerech 1–2 l okamžitě poskytnou skvělý efekt i při řidší výsadbě. Trvalky vysazené ve správné vzdálenosti záhy vytvoří souvislý porost. 

Jaké nářadí budete při výsadbě potřebovat?
Připravte si zahradnickou lopatku nebo menší rýč. Pro vysoké rostliny využijete kruhové opory a úvazky nebo sponky. 

Co udělat před vysazením?
Před vysazením můžete sazenice trvalek zakrátit, odstřihněte také květy, ať zakořeňující rostliny nevysilují. Vždy dejte pozor, ať neporušíte střed rostliny (srdíčko).

Potřebují trvalky nastýlku?
Ne. 

Jak o trvalky po výsadbě pečovat?
V prvním roce po výsadbě potřebují mělce kypřit a odplevelovat. Trvalky nevysazujte na fólii, protože brání jejich rozrůstání. Mnohé druhy výborně prospívají na tzv. štěrkovém záhonu, který zamezuje zaplevelení. V omezené míře lze při pěstování trvalek použít drobný organický mulč.

Na co jsou trvalky citlivé?
Při výsadbě i pěstování se mějte na pozoru před poškozením středu rostliny (srdíčko), nikdy jej nezahrnujte zeminou nebo mulčem. Opatrní buďte také při umístění plastových nebo kovových opěr, které se připevňují nad rostliny krátce po vyrašení, aby mohly rostliny oporou prorůstat. Kdybyste opory nasazovali příliš pozdě, mohlo by dojít k poškození rostliny. Pokud jste už ideální dobu na nasazení opor propásli, stačí trsy jenom volněji svázat.

Výsadba trvalek prakticky

    • Rozvrhněte umístění rostlin na ploše, abyste přesně věděli, kam kterou trvalku budete sázet.
    • Ponořte kontejnery s rostlinami do nádoby s vodou a nechte je důkladně nasáknout. Vezměte kontejner, podržte jej dnem vzhůru a klepněte na něj. Opatrně rostlinu vyjměte. Pokud se neuvolní, plast rozstřihněte.
    • Udělejte jamku o několik centimetrů větší a hlubší než je kontejner sazenice, na dno můžete přidat kompost, případně půdu provzdušnit perlitem nebo pískem. Vhodné je doplnit i pomalu se uvolňující hnojivo, např. peletkovaný hnůj. Suchomilným rostlinám vytvořte drenáž ze štěrku. 
    • Umístěte rostlinu do jamky tak, aby se vešla bez deformace kořenů. Dbejte na to, aby byla ve stejné hloubce, v jaké rostla v kontejneru – vegetační pupeny musí zůstat těsně nad povrchem půdy. 
    • Zahrňte rostlinu substrátem a po obvodu přitlačte.
    • Postup opakujte s dalšími rostlinami do zaplnění plochy.
    • Rostliny zalijte, pravidelně je zalévejte celou první vegetační sezónu. Než se trvalkový záhon zapojí a rostliny dosáhnout své plné krásy, trvá to 1 až 3 roky.

Jak pečovat o trvalky v průběhu roku?

Hnojení
V březnu na záhon rozhoďte a lehce zapracujte základní kombinované hnojivo (ideální je peletkovaný hnůj) a vrstvu kompostu. Od června pokračujte s tekutými hnojivy s obsahem fosforu a draslíku, které přidejte do zálivky cca 1x za dva týdny. Na jaře, když jsou trvalky cca 15 cm vysoké, můžete zaštípnout vegetační vrchol. Tím získáte košatější rostliny s bohatými květy (vhodné hlavně u vyšších druhů – astry, stračky).

Zálivka
V suchých obdobích a v parném létě zalévejte ke kořenům odstátou (nejlépe dešťovou) vodou ráno nebo navečer. Vždy je lepší zalévat méně často, ale vydatnější dávkou vody, aby se dostala hluboko ke kořenům. Dávejte pozor, abyste nepostříkali listy a květy, předejdete úpalu a šíření chorob. 

Péče v sezóně
Pravidelně odstraňujte odkvetlé květy, rostliny budou kvést bohatěji. Některé druhy jsou tzv. remontující, tj. když po odkvětu celého květního stvolu ho seřízněte několik centimetrů nad zemí, většinou pak během sezony ještě jednou vykvetou (např. stračky, kakosty). Okolo rostlin (hlavně v prvních letech, než dojde k zapojení porostu) plejte a jemně kypřete půdu. Vyšší rostliny vyvažte k opoře.

¨

Na podzim
Trvalky prohlédněte a odstraňte poškozené nebo napadené části rostlin, u choulostivějších druhů vyberte vhodnou ochranu před mrazem (mulč, chvojí, netkaná textilie apod). Na jaře po odeznění mrazů ochranu odstraňte a zbylé části rostlin seřízněte u země.

Nemoci a škůdci
Nejlepší prevencí je výběr vhodného stanoviště a správná péče. Pokud i přesto dojde k výskytu škůdců, je dobré je hned z počátku odstranit (ručně nebo proudem vody) a zasáhnout vhodným postřikem (většinu škůdců se daří likvidovat mýdlovým roztokem). U houbových nemocí ihned odstraňte poškozené části rostliny (použité nůžky a rukavice poté dezinfikujte. Napadené části spalte, na kompost nepatří. 

Přesazování a zmlazování
Většina trvalek po několika letech začne řídnout a méně kvést. Proto se doporučuje trvalky zmladit. Větší trsy vyjměte z půdy, rozdělte na více menších částí a vysaďte na vhodné nové stanoviště, případně jim vyměňte substrát.

Některé rostliny se stávají příliš husté, nadbytečné stonky proto odstraňte. Zlepší se cirkulace vzduchu a podpoříte vitalitu rostlin (např. plamenky, stračky).

 

Sdílet: