210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Proč "mlčíme" o bylinkách?

Všechny články
IMG_1504

Bylinky máme moc rádi. V sezóně jich nabízíme opravdu hodně a na jejich kvalitu jsme pyšní. Proč nemluvíme o jejich účincích? Protože nesmíme, abychom byli tzv. de jure...

Každý používá bylinky alespoň v kuchyni. Spousta z nás si z nich vaří čaje, ti pokročilejší je používají do mastí nebo nálevů. Bylinky se od pradávna používají v lidovém léčitelství, jejich účinků využívají fytoterapeutika a mnoho chemických léčiv a preparátů se snaží jim připodobnit.

Chcete vědět k čemu je jaká bylinka dobrá? To vám bohužel nepovíme, protože nám to evropská legislativa zakazuje.

Podle současné legislativy EU, potažmo ČR (NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1924/2006), u bylinek:

-       nesmíme uvádět podrobnější informace, které by ve vás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin. I když se o nich píše v odborných knihách, herbářích a naši předci je používali stovky let.

-       nesmíme uvádět ani vědeckými výzkumy prokázané účinky bylin, pokud se nejedná o farmaceutickou firmou registrovaný lék.

-       dále nesmíme odkazovat na žádný herbář nebo vědeckou/lékařskou kapacitu, která o účincích bylin napsala například odbornou práci.

Pozorně si prohlédněte bylinné čaje. Pokud nejsou registrované jako doplněk stravy, o účincích bylin se nedozvíte ani slovo.

U doplňků stravy, mezi něž mohou bylinné čaje a směsi také patřit, existují tzv. schválená zdravotní tvrzení. Obvykle to je jen 1 věta.

Například u řebříčku obecného smí být toto tvrzení: Normální funkce dýchacího systému. Pokud bylina v seznamu chybí, tak se o ní ani na doplněk stravy nesmí napsat vůbec nic.

 

Tímto článkem si nedovolujeme nijak kritizovat dané nařízení, pouze vysvětlujeme důvod, proč se na našem e-shopu o bylinách dozvíte do jaké čeledi je řadíme, jak je pěstovat, jak vypadají, odkud pochází a k čemu se využívají v kuchyni. Pokud hledáte další informace, určitě si cestu najdete. Vyberte si z naší široké nabídky bylinek a koření.

 

 

(Zdroj SZÚ ČR: Členské státy zaslaly Evropské Komisi (EK) přibližně  44 000 tvrzení k posouzení. Konsolidačním procesem byl vytvořen seznam přibližně 4 600 zdravotních tvrzení, které byly postupně posuzovány Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).

Odkaz na ON HOLD seznam najdete pod článkem Povolená zdravotní tvrzení - funkční (čl.13 odst.1) odstavec 3) https://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/zdravotni-tvrzeni)

Sdílet: