210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Okrasné trávy do živého plotu. Jak vybrat ty správné?

Všechny články
Pampová tráva

Plánujete živý plot místo klasického a nechcete jít klasickou cestou, ale zvolit místo okrasných listnáčů a jehličnanů něco jiného? Na mnoha místech je spolehlivě nahradí živé ploty z bambusů a okrasných travin. Které doporučujeme?

Na začátek je třeba říct, že živý plot z okrasných travin nikdy nebude nepřekonatelnou překážkou, která ochrání vaše soukromí před zvěří nebo nevítanými hosty. Vhodný je především pro vizuální oddělení jednotlivých částí zahrady nebo vašeho pozemku od okolí a pohledy sousedů. 

Jeden příklad za všechny?

Máte bazén nedaleko sousedova pozemku a potřebujete více soukromí. Zároveň ale nechcete vysazovat tradiční živý plot, ani natahovat různé zábrany typu rákosové rohože nebo stínící plachta na plot klasický. 

V tomto a podobných případech je živý plot z okrasných travin ideálním řešením - mnohé vysoké druhy, například ozdobnice, snadno doŕostou do výšky i dvou metrů, a to mnohem rychleji než častěji používané listnáče a jehličnany. Je ale také třeba ještě dodat, že okrasné trávy (resp. jejich nadzemní části) v našich klimatických podmínkách s podzimem usychají a funkci živého plotu tak především v zimním období plní jen částečně. 

Tři tipy na okrasné traviny do živých plotů

Ozdobnice čínská
Pro použití do živého plotu volte vysoké druhy - některé ozdobnice dorůstají výšky až dvou metrů. Funkci živého plotu ozdobnice částečně plní i v zimních měsících, kdy se doporučuje svázat staré listy do snopů - stříhají se až na jaře. Ozdobnice jsou nenáročné, daří se jim na slunci i v polostínu. Vyberte si ozdobnice.

Pampová tráva
Pampové trávy se hodí především do vysokých a volnějších kompozic pro oddělení jednotlivých částí zahrady. Jednotlivé trsy mohou dorůst výšky až 2,5 metru. Podobně jako v případě ozdobnic i tady s příchodem zimy svažte staré listy do snopů, které seřízněte přibližně 20 cm nad zemí až na jaře. Pampové trávy v nabídce.

Proso prutnaté
Do nižších živých plotů, které oddělí například užitkovou a okrasnou část zahrady, je proso prutnaté jako stvořené, a to díky svému vzpřímenému a štíhlému růstu. Proso prutnaté vyžaduje slunečné polohy a propustné půdy, na podzim doporučujeme trsy opět svázat a seříznout až na jaře. Proso prutnaté v nabídce.

Sdílet: