210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Muškáty patří na západní okno

Všechny články
pelargonie a vějířovky

Jak to říká babička? Na západní okno se dávají vždycky muškáty a na východní přijdou begonie. Pokud chcete mít nejpěknější a nejbarevnější muškáty v ulici, připravili jsme pro vás několik rad. Nastražte sluch i zrak!

Muškátům svědčí červené odpolední světlo
I když my lidé vnímáme sluneční paprsky podobně ráno i během dne, rostliny to tak rozhodně nemají. Ranní sluníčko (tedy východní) obsahuje více modrého světla. To se hodí pro příjem energie a růst kvítka. Odpolední (tedy západní) sluníčko své vlnové délky natahuje a stává se červeným. Západní sluneční paprsky tak podpoří růst plodů a jsou nejvhodnější pro násadu květu. Nejhezčí a nejvybarvenější muškáty budete mít určitě na západním parapetu. Potřebujete-li ovšem osadit i východní parapet, využijte begonie, petunie nebo bylinky, kterým se naopak daří ve východních paprscích modrého světla.

Na českých parapetech mají muškáty letitou tradici
Snad v každé ulici najdete domek či balkon, který se pyšní ukázkovými barevnými muškáty. Jejich tradice u nás začínala u vonných muškátů – až později se začaly pěstovat muškáty s okrasnými květy a charakteristickým páskatým listem. Lidově se muškátům říkalo čapí nos, honzík, hovník nebo růžovice. Vyšlechtěny byly tisíce druhů muškátů, jejich typická vůně však přetrvala a dnes se vonné druhy muškátů umisťují na parapety jako přirozené repelenty. Jejich aroma totiž odpuzuje nepříjemný hmyz. Pokud chcete mít na terase či pergole klid od komárů a mušek všeho druhu, vybírejte především vonné druhy muškátů, i kdyby měly být s drobnějším květem.

Nenáročná balkonovka snese delší sucho
Muškáty představují vhodnou balkonovku pro všechny zahrádkáře, kteří ještě nemají lopatku a konvičku pevně v ruce. Pokud je vysadíte do okenních truhlíků, určitě kolem nich nemusíte běhat každý den. Muškáty mají rády horko, snesou delší sucho a intenzivně kvetou. Po odkvětu je třeba jednotlivé stvoly pravidelně odstraňovat nůžkami. Rostlina bude hned vypadat k světu, navíc tím významně podpoříte její kvetení. (Odstraňování uschlých květů pro podporu kvetení můžete využít snad u všech balkonovek.) Pěstitelé si muškáty pochvalují pro jejich vysokou odolnost vůči škůdcům, chorobám i různým zahranickým patáliím.

Letničky vybírejte především očima
Nyní si můžete vybírat z tisíců druhů a kultivarů muškátů v téměř všech možných barvách. Taková nabídka může jednoho znejistit, ale nebojte se – při výběru muškátů se nedá sáhnout vedle. Toužíte-li po klasice, vyberte si převislé plnokvěté muškáty červené či růžové barvy. Pokud naopak rádi experimentujete a používáte klasické rostliny v netradičních kombinacích, podívejte se na půdopokryvné a velkokvěté varianty. V jednom okenním truhlíku vedle sebe budou vypadat hezky maximálně dva druhy muškátů. Vždy se snažte kombinovat stejné kultivary – páskaté klasické k páskatým klasickým a převislé plnokvěté k převislým plnokvětým – barevnost už je jen a jen na vás. Každé západní okno může hrát jinými barvami. 

Rady pro nadšené zahrádkáře
Muškáty se většinou pěstují jako letničky (tedy jednoletky – rostliny na jeden rok). Pokud jim ale poskytnete optimální podmínky pro přezimování a správný řez, pokvetou vám opakovaně po mnoho let. 


Prohlédněte si nabídku našich muškátů. Zaručujeme krásné květy a mnoho parády na parapetu.

 

Sdílet: