210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Jak si naplánovat výsev a předpěstování

Všechny články
IMG_6832

Nejčastější otázka, kterou zaznamenáte brzy zjara na všech zahrádkářských fórech a diskusích je – kdy začít s výsevem? Pro zkušené pěstitele zeleniny a letniček je to spíš rutina, ale pokud s výsevem začínáte, tak se vám bude hodit více rad, než jen kdy začít.

Pokud vás svrbí prsty již po novém roce a nutně potřebujete něco vysít a pěstovat, tak vřele doporučujeme zakoupit semínka jejichž klíčky jsou jedlé - microgreens, nejlépe v bio kvalitě – ředkvičku, řeřichu, čočku, mungo atd. Použijte pro to určené nakličovací misky, které koupíte například u Naklíčeno, kde najdete nejen semínka ke klíčení a zajímavé recepty. O klíčení a jeho benefitech se rozepsala známá bloggerka a kuchařka Kitchenette

V prvních měsících v roce jsou hobby markety a zahradnictví zaplaveny stojany s pytlíčky semen. Předtím, než se na ně vrhnete, byste si měli zkontrolovat vaše zásoby z loňska a také si vzpomeňte čemu se u vás nedařilo a co mělo naopak úspěch. Dále zvažte, jak máte velké prostory, parapety, kde budete klíčit a venkovní plochy, kde budete následně pěstovat. 

V roce 2015 vznikl unikátní projekt Semínkovna. Základním principem této aktivity je sdílení semínek v bio kvalitě mezi lidmi. Semínka vložíte na určené místo, může to být krabice, kufřík, skříňka v kavárně, obchůdku, coworkingovém centru, a stejně tak si něčí semínka odnesete. Semínkovna také organizuje workshopy nebo burzy rostlin. Podpořte tak i vy biodiverzitu na své zahradě sdílením semínek. 

Semináře nejen na toto téma pořádá i obecně prospěšná společnost Kokoza, která především pomáhá s komunitním pěstováním a kompostováním. 


Pokud na nějaká semínka zapomenete nebo víte, že se vám jejich předpěstování nedařilo, tak vždy můžete dokoupit sazenice.

Pro výsev a předpěstování budete potřebovat:

  • Misky pro výsev
  • Květníky pro předpěstování 
  • Vhodný substrát určený k výsevu
  • Dostatek prostoru na parapetech případně v pařeništi
  • Vhodný směr oken s dostatečným množstvím světla
  • Štítky nebo nanuková dřívka k označení vysetých semínek
  • Trpělivost

Výsev semen se dělí na vnitřní a venkovní. Ten první začíná v únoru a březnu a předpěstované sazenice putují ven v půlce května, jak se říká po „Zmrzlých“. Pokud byste totiž byli příliš nedočkaví, tak vám hrozí, že při výkyvu teplot a nedostatku slunečního světla vyklíčené rostliny uhynou. 

Bylinky jsou na předpěstování, kromě bazalky, náročnější. Proto doporučujeme koupit rovnou v květináči a užívat si jejich chuť bez zbytečných stresů. 


Semínka vysejte na výsevní substrát, který je svým složením ideální pro klíčení. Substrát by měl být vždy vlhký, nikoliv přemokřený. Umístěte na světlé a teplé místo s teplotou mezi 18-22 °C. Zalévejte odstátou kohoutkovou vodou, nejlépe postřikovačem. Nezapomeňte si označit co jste kam vyseli 😉. Vyklíčené rostlinky přesazujeme do sadbovačů, nebo klidně kelímků od jogurtu v momentě, kdy se objeví 3. a 4.lístek. 


Můžete použít jednoduchý výsevní kalendář:

ÚNOR – papriky

ZAČÁTEK BŘEZNA – bazalka, saláty, lilek

PŮLKA BŘEZNA – rajčata, okurky, tykve, melouny a letničky (cínie, gazánie, slaměnky, astry, aksamitník, hledík atd.)


Pokud budete vysívat přímo do země, tak doporučujeme následovně:

březen - mrkev, petržel, ředkvičky, špenát, cibule
duben - salát, hrášek, mangold, pór, ředkev
konec dubna/květen - cukety, okurky, dýně. kopr
květen - červená řepa, fazole a fazolky, kukuřice cukrová
V případě, že si nebudete jistí, tak vám skvělou nápovědou bude návod na každém pytlíčku semínek.

 Tak ať se daří!

Sdílet: