210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Co byste měli vědět před výběrem ovocné dřeviny

Všechny články
ovocné keře

V prvních jarních týdnech je spousta práce na zahradě. Ale přednost by měla dostat výsadba ovocných dřevin, protože dobře zakoření díky vlhké a chladné půdě po zimě. Neváhejte a vrhněte se do toho!

Co byste měli vědět před výběrem ovocné dřeviny

Na co byste měli při výběru té pravé odrůdy myslet?

·         Jaké jsou klimatické podmínky a nadmořská výška místa výsadby?

·         Jsou v okolí dřeviny, které zajistí vzájemné opylení nebo potřebujete samosprašný kultivar?

·         Při výběru více rostlin je výhodné, aby na sebe úroda navazovala.

·         Vzrostlejší rostliny budou plodit možná už příští sezónu.

Důležitým faktorem, na který ne všichni zahradníci a milovníci ovoce myslí, je tvar dřeviny. Ten určuje nejen místo, kde ji můžete vysadit, ale také za jak dlouho začne plodit ovoce.

Podle tvaru je dělíme na:

·         Vysokokmen a polokmen, který má výšku kmene od 150 do 180 cm. Hodí se do velkých zahrad, protože koruna je v dospělosti opravdu rozlehlá. Vytváří však příjemný stín, který budete vyhledávat především v létě. Stane se také domovem pro ptactvo.                Plodí až po několika letech po výsadbě a nemůžete jej vysadit poblíž stavby nebo plotu.

·         Čtvrtkmen je nejoblíbenější a nejpraktičtější variantou. Hodí se do střední zahrady a díky přiměřené výšce se o nej příjemně pečuje. Kmen měří 80 až 100 cm.

·         Zákrsek nebo vřeteno začíná plodit brzy po výsadbě a zabere nejméně místa. Můžete si ho vysadit do velkého kontejneru i na terasu nebo balkon.

·         Sloup a stěna jsou ideální k jižní straně plotu nebo stěny, tedy i do malých zahrad nebo na terasu.

·         Keř s bobulovitým ovocem se hodí i do malé zahrady, na vyvýšený záhon nebo do velké nádoby na balkon. Výhodou je velmi brzká úroda.

V neposlední řadě se dřeviny rozlišují na prostokořenné, které se mohou vysazovat brzy na jaře, než rostlina začne rašit. Druhým typem je tzv. zemní bal, který můžete sadit na jaře nebo na podzim. Bal zeminy chrání rostlinu při přepravě. Nejdražší variantou je kontejnerová rostlina, kterou však můžete sadit celoročně.

Ať už hospodaříte ve velké zahradě nebo máte chuť na vlastní ovoce z balkonu vašeho bytu, tak vždy existuje vhodná ovocná dřevina právě pro vás. Rádi vám s jejím výběrem poradíme.

Sdílet: