210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.
Nově zaplatíte pouze poloviční cenu za dopravu, když nakoupíte alespoň za 1500 Kč. Pokud nakoupíte za 2500 Kč, máte dopravu zcela zdarma. Platí pro běžné zásilky koncových zákazníků kurýrem či poštou. Neplatí pro Top Trans, individuální přepravu ani pro velkoobchodní zákazníky.

Balkon a terasa na sever. Víme, jak rozzářit i ten nejtemnější kout

Všechny články
Balkonovky na sever

Balkonovky a letničky jsou jako my lidé – někdo vydrží na slunci celý den a ještě je mu to málo, dalšímu stačí chvilka a spálí se. Při výběru rostlin na balkón, lodžii nebo terasu proto vybírejte druhy rostlin s co největší pečlivostí podle toho, jak snášejí nebo nesnášejí slunce. Odmění se vám bohatým kvetením a dobrým zdravotním stavem po celou sezónu.

Na začátek uveďme, že i terasa či balkon orientované na sever či severovýchod mohou přes léto doslova přetékat květy. Stejně tak ochotně rozkvetou okna  či lodžie orientovaná na jih, ale trvale stíněná například vzrostlými stromy nebo sousedními domy,  díky čemuž mají pro rostliny podobnou dispozici jako orientace východní, mnohdy pak i severní.

I ve stínu dodržujte pravidla výsadby

I na zastíněných balkonech platí obvyklá pravidla výsadby balkonovek – keříčkové rostliny umístěte doprostřed truhlíků, převislé do přední části, vysoké dozadu. Zálivka? Obecně platí, že čím méně světla na dané místo dopadá, tím menší nároky na vláhu rostliny zde umístěné mají, pozor tedy na přelití a přemokření, se kterým si většina druhů není schopna poradit.

Myslete i na umístění truhlíků a nádob s rostlinami. Pokud je máte v těsné blízkosti studených stěn s horší cirkulací vzduchu (a takových je na zastíněných místech většina i v létě), mohou vaše rostliny napadnout plísně a jiné houbové choroby – snadno by se mohlo stát, že o svoji kvetoucí chloubu přijdete.

Hvězdy zastíněných míst? Podle nás hlavně tyto

Které balkonovky na zastíněné balkony a terasy doporučujeme? Jistotou, která nezklame, jsou begonie a fuchsie, do polostínu určitě nezapomeňte přidat také coleus. Desítky vhodných kultivarů, které stihnete vysadit ještě letos, najdete v oddělení balkonovek a letniček do stínu. Oblíbené do trvale zastíněných míst jsou také netýkavky (někdy se jim říká balzamíny či lidově Anička nebo Honzík), které i na severních stranách velmi rychle rostou a ochotně vykvétají.

Nejen květiny, i nábytek změní balkon ve stínu k nepoznání

Zastíněný balkon rozzáříte nejen osázením vhodných rostlin, své udělá i vhodná práce s nábytkem a dalšími doplňky – i obyčejná židle z hobbymarketu se promění v osobitý kus nábytku, když jej opatříte barevným nátěrem, nebojte se experimentovat s barvou zábradlí. Večery si pak zpříjemněte světelnými řetězy a lampiony.

I květinový záhon pod stromy nebo zastíněný domem může celé léto zářit barvami. Stejně jako balkon obrácený na sever nebo k východu. Stačí vysadit ty správné balkonovky a letničky a přesvědčíte se sami.

Sdílet: