210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

3 tipy, jak zpracovat rajčata

Všechny články
Lycopersicon esculentum ''Mandat'' F1_03

Ideální a nejzdravější je sníst rajčata čerstvá. Co však dělat, když je úrody moc?

Zralá rajčata můžete:

1.       Zavařit

Rajčata zavařujeme se slupkou, nebo bez. Někdo ji prostě nemá rád. Naplňte do tří čtvrtin hrnec nakrájenými rajčaty na půlky. Vařte a občas promíchejte tak dlouho, dokud se nevyvaří část šťávy. Některá rajčata jí mají hodně, jiná jsou masitější. Uvařenými rajčaty naplňte vyvařené zavařovací lahve a dejte je zavařit. Pokud máte myčku, tak k tomu využijte program s nejvyšší teplotou. Rajčata můžete během vaření dochutit bylinkami, solí, pepřem.

Existuje spousta dalších možností, jak rajčata tepelně zpracovat. Uvařit můžete domácí kečup, chutney nebo šťávu.

2.       Usušit

Nemusíte mít sušičku ovoce, abyste si rajčata usušili. Použijte keříčkové, drobné plody. Ty rozkrájejte na půlku, rozložte na pečící plech, osolte, posypte krystalickým cukrem, opepřete a přelijte olivovým olejem. Dejte sušit do trouby na 90-100°C. V momentě, kdy začne být slupka seschlá, ale dužina si bude stále držet šťávu, tak vytáhněte z trouby. Naplňte menší vyvařené šroubovací sklenice vždy vrstvou čerstvé bazalky, rajčátek a slunečnicových semínek. Zalijte jedlým olejem. Skladujte v lednici a podávejte s orestovanou bagetkou. Skladovat můžete 3 až 4 měsíce.

3.       Zmrazit

Tato metoda zpracování není příliš častá, protože je prostorově nejnáročnější. Rajčata můžete nakrájet nebo je mrazit i celá. Dají se pak použít k tepelnému zpracování, do omáček, polévek nebo klidně přihodit do hrnce při vaření kuřecího vývaru.

Sdílet: