10.000+ druhů skladem
balení rostlin
Ideální a nejzdravější je sníst rajčata čerstvá. Co však dělat, když je úrody moc?
Zralá rajčata můžete:
1. Zavařit
Rajčata zavařujeme se slupkou, nebo bez. Někdo ji prostě nemá rád. Naplňte do tří čtvrtin hrnec nakrájenými rajčaty na půlky. Vařte a občas promíchejte tak dlouho, dokud se nevyvaří část šťávy. Některá rajčata jí mají hodně, jiná jsou masitější. Uvařenými rajčaty naplňte vyvařené zavařovací lahve a dejte je zavařit. Pokud máte myčku, tak k tomu využijte program s nejvyšší teplotou. Rajčata můžete během vaření dochutit bylinkami, solí, pepřem.
Existuje spousta dalších možností, jak rajčata tepelně zpracovat. Uvařit můžete domácí kečup, chutney nebo šťávu.
2. Usušit
Nemusíte mít sušičku ovoce, abyste si rajčata usušili. Použijte keříčkové, drobné plody. Ty rozkrájejte na půlku, rozložte na pečící plech, osolte, posypte krystalickým cukrem, opepřete a přelijte olivovým olejem. Dejte sušit do trouby na 90-100°C. V momentě, kdy začne být slupka seschlá, ale dužina si bude stále držet šťávu, tak vytáhněte z trouby. Naplňte menší vyvařené šroubovací sklenice vždy vrstvou čerstvé bazalky, rajčátek a slunečnicových semínek. Zalijte jedlým olejem. Skladujte v lednici a podávejte s orestovanou bagetkou. Skladovat můžete 3 až 4 měsíce.
3. Zmrazit
Tato metoda zpracování není příliš častá, protože je prostorově nejnáročnější. Rajčata můžete nakrájet nebo je mrazit i celá. Dají se pak použít k tepelnému zpracování, do omáček, polévek nebo klidně přihodit do hrnce při vaření kuřecího vývaru.