210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Zavíječ. Umíte si poradit s nepřítelem buxusu?

Všechny články
cydalima-perspectalis-1632978_1920

Krušpánek, zimostráz, buxus. Hodí se do živých plotů, do skupinových výsadeb i jako solitéra. Výborně vypadá, když jej necháte volně růst, nevadí mu ale ani výrazný střih a tvarování. Stálezelená rostlina, se kterou si v zahradě můžete dělat doslova co chcete.

Stejně jako si s ní v posledním několika letech často dělá, co chce, housenka zavíječe zimostrázového, motýla, který se do  Evropy dostal v roce 2006 a nemá tady přirozeného nepřítele. 

Fakta o zavíječi zimostrázovém

  • Housenky zavíječe jsou podobné housenkám běláska zelného – jsou to zelené housenky s černými pruhy.
  • Aktivita housenek začíná v březnu, kdy se k životu probouzejí housenky z podzimní snůšky. Od půlky dubna do půlky května jsou nejaktivnější.
  • Housenky zavíječe likvidují listy a čerstvé letorosty zevnitř keře, často tak trvá, než si člověk všimne a začne se pídit po příčině a ochraně.
  • Domovem zavíječe zimostrázového je východní Asie, do Evropy se dostal patrně náhodně s výpěstky. V Česku jde o invazivní druh, který nemá přirozeného nepřítele. První výskyt byl potvrzen v roce 2011.
  • Motýl zavíječe zimostrázového je poměrně velký, má bílá křídla s hnědým lemováním. Je velmi dobrý letec. Samičky kladou vajíčka (až několik desítek) na spodní stranu listu. 

Existuje účinná obrana?

Základem je prevence. Zkontrolujte brzy na jaře (přibližně v půlce března) zimostrázy na výskyt housenek, kontrolu pravidelně opakujte až do října – v našich podmínkách má motýl 2–3 generace. Pokud housenky objevíte, sesbírejte je a zlikvidujte. Buďte pečliví, největší množství housenek je ve vnitřních částech rostliny.

V případě, že je napadení větší a hrozí holožír, sáhněte po chemii – vhodnými postřiky jsou ty s obsahem deltamethrinu (Fast K), lambdacyhalothrinu (Karate) a neonikotinoidů (Calypso 480 SC).

Sdílet: