210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Velkolepý návrat denivky do zahrad

Všechny články
denivky

Dokonalá trvalka, tak by se dala pojmenovat. Díky samým skvělým vlastnostem se vrací do trvalkových záhonů nejen ve venkovských zahradách, ale i těch moderních.

Denivka nesměla dříve chybět v žádné předzahrádce. Ale s čím ji zkombinovat, aby vynikla její krása? 

 

Co se hodí k denivkám?

Denivka kvete celé léto, proto ji zkombinujte s rostlinami, které jsou zajímavé svým listem, nebo záhon doplní květy v jiném období.

Jak dlouho kvete denivka?

Kouzlo denivky je v pomíjivosti jejích květů. Každý květ kvete pouze 24 hodin, proto se jí v angličtině také říká „Daylily“. Některé kultivary otevřou svůj květ v noci a kvetou do odpoledne následujícího dne, jiné se otevřou ráno a uvadají večer. Pokud trávíte na zahradě hlavně večery, je to pro vás ideální rostlina. Krátká doba kvetení je vynahrazená četností květů. Na jednom stonku jich postupně nakvétá několik, takže denivkový záhon může kvést až několik měsíců.

Listy denivek jsou krásné samy o sobě. Dávají záhonu barvu a texturu.

Známe více než 60 000 registrovaných kultivarů, podle čehož je vidět, že denivky jsou oblíbené po celém světě. Výběr barvy, velikosti a složitosti květů je nepřeberný. Řadíme ji do čeledi Asphodelaceae - asfodelovité. Původem pochází z Číny a Japonska. 

Denivky krásně voní a skvěle chutnají. Jíst se dají v podstatě celé, nicméně nejoblíbenější je jejich šťavnatý květ. V asijské kuchyni se běžně používají k dochucení jídel. 

Kdy zasadit denivku?

Denivku v kontejneru můžete zasadit během celé sezóny, od jara do podzimu, nicméně ideálním obdobím je jaro nebo podzim. Po výsadbě dbejte na pravidelnou zálivku. 

Kam zasadit denivku?

Vysaďte si denivku do záhonu mezi další trvalky nebo z nich vytvořte zajímavé lemování.
Vynikne i v květináči na terase nebo balkonu.
Pokud bude mít dost sluníčka, humózní a dobře odvodněnou půdu, bude se sama rozšiřovat.

Daří se jí na slunci nebo v polostínu ve vlhkých, ale dobře odvodněných půdách. Ideální jsou pro ni hlinito-písčité půdy.

Dobře snáší horko a letní vlhkost, nicméně aby listy zůstaly stále zelené, vyžaduje zálivku.

Jak daleko od sebe sázet denivky?

Denivka může růst 30-60 cm do šířky. Vysazovat by se měly ve vzdálenosti 45-75 cm. Rostou do výšky 30-150 cm, záleží na kultivaru.

Jak se pěstovat denivku?

Denivka je nenáročná na péči. Během suchého léta vyžaduje zálivku.

Po odkvětu odstraňujte odkvetlé květy, abyste podpořili další kvetení.
Po úplném odkvětu odstraňte stonky, které nesly květy.
Na zimu denivka zatahuje.

Jak se množí denivky?

Denivku množte dělením trsu, nejlépe na podzim, po odkvětu.

 

Vyberte si z naší nabídky denivek zde.

Sdílet: