210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Jak ušetřit vodu při zavlažování

Všechny články
IMG_2864

Byly doby, kdy s vodou na zalévání šetřil málokdo. Dnes naopak každý uvažuje, jak zachytit co nejvíce dešťové vody a zalévat co nejhospodárněji.

Zopakujme si pár běžně známých rad, jak zalévat co nejefektivněji:

·         Zalévejte večer,

·         dešťovou vodou,

·         ke kořenům.

Když budete zalévat přes den, tak se odpaří až 60% vody, slunce může listy spálit a studená voda bude pro rostliny šokem. Přes noc se vlhkost dobře vsákne. Dešťová voda je navíc daleko měkčí než kohoutková a pro rostliny prospěšnější. 

Méně známou „vychytávkou“ jsou terakotové nádoby, které využívali k zavlažování už ve starověké Číně. Ručně točená nádoby, tzv. Olla, se zakope do záhonu a kolem ní se rostliny vysadí v kruhu. Voda prosakuje hliněnou stěnou nádoby, rostliny ji začnou svými kořeny obepínat a budou si brát tolik vláhy, kolik potřebují.

Výhody Olla nádoby:

·         Významně šetří spotřebu vody při zavlažování – žádná se nevypaří a rostliny si vezmou kolik potřebují

·         Nehrozí, že rostliny přelijete nebo naopak málo zalijete – vše si rostliny řídí podle sebe

·         Spoří čas – naplnění nádob je mnohem rychlejší než zalévání záhonů

·         Jsou ekologické – pokud je náhodou rozbijete, tak stačí zakopat a rozloží se

·         Snižují množství plevele – vlhkost si berou jen rostliny s vyvinutým kořenovým systémem, takže plevel, který se vysemení má minimální šanci na úspěch

·         Na zimu je nemusíte ze záhonu vyndávat

Pamatujete na doby, kdy se do země hrdlem zapíchla PET lahev s uřezaným dnem, do kterého se pak nalila voda? Takto jsme to řešili, když jsme přes týden nebyli na chatě a neměl kdo zalít rajčata. Existují návody na využití zakopaných PET lahví. Jako provizorní řešení se to určitě dá využít.

Nezapomínejte půdu kypřit, přidávat do ní kompost, který má mimo jiné skvělou vlastnost, že zadržuje vlhkost a v neposlední řadě půdu mulčujte.

Poslední radou, jak optimalizovat spotřebu vody na zahradě je vysazovat rostliny, které se do dané krajiny hodí a zvládnou počasí, které v ní obvykle panuje. Takže pokud je u Vás sucho a horko, tak byste neměli vysazovat rostliny náročné na zálivku, kterým se daří ve stále vlhké půdě.

 

Sdílet: