210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Jak můžeme vrátit zeleň do měst

Všechny články
Havlickuv Brod

Zeleně ve městech není nikdy dost. O tom proč je důležitá, jak funguje a jaké jsou cesty si můžete přečíst nejen v článku, ale podívat se v dokumentárním filmu Zasaďme se o stromy.

Před několika dny jsme se zúčastnili zajímavého workshopu od společnosti LIKO-S, která nám představila unikátní zelené exteriérové fasády a interiérové stěny.

Než jsem začala psát tento článek, tak jsem přemýšlela nad tím, jak jednoduše shrnout přednášku klimatologa Doc. Jana Pokorného, který během workshopu přednášel o důležitosti vztahu slunce - stromy - vlhkost - CO2 - teplota.

V mezičase mi však do e-mailu přistál hezký dokumentární film Zasaďme se o stromy (pusťte si ho níže), jehož autorem a scénaristou jen pan Ivan Stříteský. Věnujte necelou půl hodinu svého času shlédnutí tohoto snímku, nejlépe s dětmi, protože vliv zeleně na okolní klima je důležitou součástí našeho života a hlavně budoucnosti. Výborně v něm vysvětluje proč jsou stromy důležité a jak fungují. 

Budovy vytváří v létě tepelné ostrovy a vzhledem k tomu, že je počet tropických dní rok od roku vyšší, je tato situace dost vážná. Zeleň v intravilánu je velmi důležitá, ať už jsou to stromy, záhony, louky, zelené střechy nebo právě zelené fasády. Jak se dozvíte ve filmu, rostliny a stromy ochlazují okolí díky odparu vody z listů. Takže čím více stromů a zelených ploch, tím příjemnější klima k životu.

Vysadit stromové aleje v ulicích měst není snadné. Zelené fasády jsou zajímavým řešením, i když mají také svá úskalí.

Výhodou zelených fasád (i střech) je, že

·         zaberou méně místa než stromy a fungují okamžitě,

·         ochlazují fasádu domu, takže není potřeba klimatizace,

·         izolují, v zimě spoří energii k vytápění,

·         ochlazují i své okolí, vytváří příjemné klima,

·         zvyšují biodiverzitu, protože jsou složené z více druhů rostlin,

·         snižují koncentraci prachových částic v ovzduší,

·         jsou estetické a pohled do zeleně má pozitivní vliv na psychiku.

 

Níže se můžete podívat na pár vybraných realizací zelených fasád u nás i ve světě. Líbila by se vám taková fasáda i ve vašem městě? Nám rozhodně! 

K ovlivnění teploty místa, kde žijete můžete přispět i vy. Vysazujte stromy a keře, nechávejte vyšší trávu, tam kde to jde, protože i ta ochlazuje!

Zasaďme se o stromy

Knihovna v Havlíčkově Brodě (realizace a foto LIKO-S)

Knihovna Havlickuv Brod
Knihovna Havlickuv Brod

Quai Branly Jacques Chirac Museum v Paříži

Quai Branly Jacques Chirac Museum| Paris
Quai Branly Jacques Chirac Museum| Paris

Živá stěna v Lednici (realizace LIKO-S)

Lednice
Lednice

Výrobní hala firmy LIKO-S ve Slavkově u Brna

LIKO-S
LIKO-S
Sdílet: