210x210
Doručíme v pořádku nebo zdarma vyměníme
99,8% rostlin doručíme zdravé a v pořádku, protože každá zásilka projde přísnou kontrolou kvality rostliny i balení. Pokud by se přeci jen něco pokazilo, kontaktujte nás, pošlete nám fotografii problému a my vám rostlinu obratem vyměníme.
benefit_4
Nejširší výběr v ČR
10.000+ druhů skladem
Máme skutečně tu nejširší nabídku rostlin na českém internetu. Od nejkupovanějších klasik až po raritní kousky, které na zahradách málokdy potkáte.
benefit_1
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
Balíček vám zdarma dodáme od 2500 Kč. Platí pro balíčky posílané kurýrní službou (Česká Pošta, DPD, PPL). Nevztahuje se na paletové zásilky, individuální dopravu, ani zahradnictví flos kurýra.
60x60
Pěstujeme přirozeným způsobem
To znamená především na venkovních plochách, bez rychlení ve sklenících a zbytečné chemie. Rostliny připravujeme tak, aby dokázaly dlouhodobě žít především venku na zahradách, ne jen na pohodlných regálech zahradních center.
ico_care
Ekologické a šetrné
balení rostlin
Životní prostředí je pro nás důležité. Používáme proto blistry ze 100% recyklovaného a recyklovatelného materiálu.

Bylinky nejen k jídlu, ale i k potěše oka

Všechny články
pažitka

Všimli jste si toho, že spousta bylinek má krásný květ? Nechte část vykvést, přilákejte na ně včely a ozdobte si jimi letní záhon, truhlík nebo dokonce salát. Obecně vynikají lepší snášenlivostí k suchu a nevadí jim umístění na přímém slunci. Které bylinky to jsou?

  • Pažitka kvete krásnými fialovými květy ve tvaru štětečku. Nechte vykvést jen část trsu, protože vykvetlá pažitka začne mít příliš tvrdý stonek, který se nehodí ke konzumaci. Abyste měli pořád nové a čerstvé přírůstky, pravidelně ji stříhejte. Máte-li přebytek, můžete ji nasekat a zmrazit nebo použít do bylinkového másla.  
  • Kvetoucí mátu milují včely. Kvete jemnými, malými medonosnými klasy v různých odstínech smetanové barvy. Stejně jako u pažitky je vhodné nechat vykvést jen část, protože kvetením se oslabuje růst listů. Máta velmi dobře snáší sucho a plné slunce po celý den, je to nezmar. Doporučujeme ji vysadit do truhlíku, protože se rozšiřuje výběžky a může rychle pohltit celý záhon.  
  • Další oblíbenou bylinkou je meduňka. Její drobně kvetoucí klasy jsou lákadlem pro opylovače a citrónově vonící listy jsou výborné do čaje nebo limonády.  
  • Rozmarýn může v zahradě růst jako poměrně velký keř.  Jeho světle fialové, trubkovité květy lákají čmeláky a další opylovače. Zasaďte jej do záhonu k trvalkám na slunné místo a na jaře se můžete těšit nejen z jeho jehlicovitých lístků v podobě koření, ale také ze záplavy květů, které na rozdíl od jiných bylinek nemusíte redukovat.
  • Květy slézu maurského vás zaujmou svou tmavě fialovou barvou. Sléz roste do výšky až 1,5 metru, takže vypadá skvěle v pozadí záhonu nebo u kamenné zdi. Jeho květy obarví čaj do modra nebo je můžete použít do salátu či k ozdobení dezertů. Se slézem se vám podaří do zahrady přítáhnout opylovače.
  • Svatolina cypřišová 'Yellow Buttons' vynikne vedle levandule. Je okrasná nejen žlutými, kulovitými květy, ale také svými aromatickými, stříbrnými listy. Nasušte si ji a použijte v šatníku proti molům, květy se hodí do aranžmá.
  • Žlutě kvete také smil italský 'Kari', který můžete použít v kuchyni. Stejně jako svatolina má rád suché a slunečné stanoviště. 
  • Pelyněk estragon 'Pfefferkorn' se výborně hodí do smíšených trvalkových záhonů. 

Všechny bylinky vám dobře porostou v záhoně i květináči. Můžete je zkombinovat s letničkami nebo trvalkami. Pěstujte je v organickém substrátu vhodném pro ekologické pěstování a přihnojujte kompostem, kopřivovou jíchou nebo kupovaným organickým hnojivem.

Sdílet: